Μενού Ροή
Το Γερμανικό μπλόκο στις ενεργειακές κυρώσεις έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονται από το πρωί στις ασιατικές αγορές στα 125 δολάρια το βαρέλι, περίπου 10% κάτω από το υψηλό 14 ετών που σημειώθηκε την τελευταία συνεδρίαση, αντανακλώντας την ανακούφιση ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν σχεδίαζαν να συμμετάσχουν σε μια πιθανή απαγόρευση των ΗΠΑ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν 2,01 δολ., ή 1,63%, στα 125 δολ. το βαρέλι, μετά τη διαπραγμάτευση έως τα 126,35 δολ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 1,53 δολάρια ή 1,28%, στα 120 δολάρια το βαρέλι.

«Εκτός και αν σταματήσει ο πόλεμος, οι τιμές (Brent) μπορούν να πάνε οπουδήποτε από 156 έως 185 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Ajay Kedia, διευθυντής της Kedia Commodities στη Βομβάη.

Ωστόσο, κρατώντας ένα καπάκι για τα κέρδη των τιμών, αργά τη Δευτέρα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόθυμες να προχωρήσουν μόνο με την απαγόρευση και η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, απέρριψε τα σχέδια για ενεργειακό εμπάργκο.

Μόνο οι ΗΠΑ

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά «είναι πιθανό (να είναι) μόνο οι ΗΠΑ εάν συμβεί».

Η Ρωσία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αργού και προϊόντων πετρελαίου.

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία στη Γερμανία ως απάντηση στην απόφαση του Βερολίνου τον περασμένο μήνα να σταματήσει το άνοιγμα του αμφιλεγόμενου νέου αγωγού Nord Stream 2.

«Οι αγορές έχουν ήδη τιμολογηθεί σε σημαντική αναστάτωση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ήδη», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank Vivek Dhar σε ένα σημείωμα, επισημαίνοντας πώς οι κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες έχουν ήδη πλήξει τη χρηματοδότηση του εμπορίου.

Στα 200 δολ.

Εάν αποκλειστούν όλες οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αγορές, οι αναλυτές είπαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας είπε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε περισσότερα από 300 δολάρια.

«Δεν υπάρχει χωρητικότητα στον κόσμο αυτή τη στιγμή που να μπορεί να αντικαταστήσει 7 εκατομμύρια βαρέλια εξαγωγών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο σε δημοσιογράφους σε βιομηχανικό συνέδριο στο Χιούστον.

Τα δύο διυλιστήρια της Αυστραλίας, η Viva Energy και η Ampol Ltd, δήλωσαν ότι σταμάτησαν να αγοράζουν ρωσικό αργό μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι διακοπές του εφοδιασμού πετρελαίου έρχονται καθώς τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται παγκοσμίως. Πέντε αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 800.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Μαρτίου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις απογραφής από το American Petroleum Institute, έναν βιομηχανικό όμιλο, την Τρίτη και την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας