Μενού Ροή
Το μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω των ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, , ενώ ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συνέχισαν να αγωνίζονται για να αυξήσουν την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent LCOc1 αυξήθηκαν 81 σεντς, ή 0,9%, στα 88,70 δολάρια το βαρέλι έως τις 03:44 GMT, αντιστρέφοντας την απώλεια 0,6% την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) CLc1 κέρδισαν 72 σεντς, ή 0,9%, στα 85,86 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,5% την Παρασκευή.

Την περασμένη εβδομάδα

Και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, κερδίζοντας περίπου 2% για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί περισσότερο από 10% φέτος λόγω των ανησυχιών για σύσφιξη των προμηθειών.

«Οι επενδυτές παρέμειναν ανοδικοί λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και στη Μέση Ανατολή, ενώ ο OPEC+ συνέχισε να αποτυγχάνει να επιτύχει τον στόχο παραγωγής του», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

«Η προσδοκία για υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω κρύου καιρού ενίσχυσε επίσης την πίεση», είπε.

Στην Ουκρανία

Τροφοδοτώντας τους φόβους για διακοπή του εφοδιασμού στην Ανατολική Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν την Κυριακή την αποχώρηση των μελών της οικογένειας του προσωπικού της πρεσβείας τους στην Ουκρανία, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη απειλή στρατιωτικής δράσης από τη Ρωσία.

Οι New York Times ανέφεραν αργά την Κυριακή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέταζε το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολλών χιλιάδων στρατιωτών των ΗΠΑ σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική.

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις εάν εγκαταστήσει ένα καθεστώς ανδρείκελου στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, αφού η Βρετανία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επιδιώκει να τοποθετήσει έναν φιλορώσο ηγέτη στην εξουσία εκεί.

Στη Μέση Ανατολή, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι κατέστρεψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους Χούτι με στόχο τη χώρα του Κόλπου τη Δευτέρα, χωρίς απώλειες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (WAM).

Αύξηση παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς, αγωνίζεται να πετύχει τον μηνιαίο στόχο αύξησης της παραγωγής στα 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ+ με τις από καιρό εγκατεστημένες περικοπές παραγωγής πετρελαίου αυξήθηκε σε περίπου 122% τον Δεκέμβριο, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές από την ομάδα παραγωγών, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα μέλη συνεχίζουν να αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους.

«Οι προσδοκίες ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι πιθανό να διατηρήσουν την τρέχουσα πολιτική της σταδιακής αύξησης της παραγωγής για να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου Brent μεταξύ 85 και 90 δολαρίων το βαρέλι, υποστηρίζουν ένα συνολικό κλίμα», δήλωσε ο Tetsu Emori, Διευθύνων Σύμβουλος της Emori. Fund Management Inc.

Οι διαχειριστές χρήματος αύξησαν τις καθαρές θέσεις τους για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού αργού και δικαιώματα προαίρεσης για τις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Επιτροπή Συναλλαγών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα πετρελαίου συνέχισαν να μειώνονται τον τελευταίο μήνα, ενώ οι εταιρείες ενέργειας έκοψαν τις εξέδρες πετρελαίου αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά σε 13 εβδομάδες. Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κρύος καιρός θα αυξήσει τη ζήτηση θέρμανσης τις επόμενες εβδομάδες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας