Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πιθανό ευρωπαικό εμπάργκο και προβλήματα στην προσφορά εκτοξεύουν πάνω από τα 113 δολάρια το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στα υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για περιορισμό στην προσφορά αυξήθηκαν, με την ολοένα και βαθύτερη κρίση στην Ουκρανία να αυξάνει την προοπτική αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν 1,09 δολ. ή 1,0%, στα 112,79 δολ. το βαρέλι , αφού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαρτίου στα 113,80 δολ. νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,00 δολ., ή 0,9%, στα 107,95 δολ. το βαρέλι, έχοντας ανέλθει στα 108,55 δολ., το υψηλότερο από τις 30 Μαρτίου.

Εν όψει των διακοπών του Σαββατοκύριακου του Πάσχα, και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 2,5% την Πέμπτη λόγω της είδησης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να απαγορεύσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Προς ευρωπαικό εμπάργκο

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εκτελεστική εξουσία του μπλοκ επεξεργαζόταν προτάσεις για την απαγόρευση του ρωσικού αργού, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι η Γερμανία δεν υποστηρίζει ενεργά ένα άμεσο εμπάργκο.

Αυτά τα σχόλια έγιναν πριν αυξηθούν οι εντάσεις στην κρίση στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, με Ουκρανούς στρατιώτες να αντιστέκονται σε ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα την Κυριακή στο κονιοποιημένο λιμάνι της Μαριούπολης. Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», δήλωσε ότι οι δυνάμεις της είχαν σχεδόν ολοκληρωτικά καταλάβει την πόλη.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς ενδείξεις κατάπαυσης του πυρός πυροδότησε φόβους για την προσφορά, ειδικά καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί καθώς πλησιάζει η περίοδος οδήγησης στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Chiyoki Chen, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε προειδοποιήσει ότι περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να κλείσουν από τον Μάιο και μετά λόγω κυρώσεων ή οι αγοραστές να αποφεύγουν οικειοθελώς τα ρωσικά φορτία.

Μειώνεται η ρωσική παραγωγή

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου συνέχισε να μειώνεται τον Απρίλιο, μειούμενη κατά 7,5% το πρώτο εξάμηνο του μήνα από τον Μάρτιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Παρασκευή.

«Η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνει σε ανοδική τάση αυτή την εβδομάδα με περιορισμένη πρόσθετη προσφορά να προέρχεται από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου για να αντισταθμίσει τη μειωμένη ροή από τη Ρωσία», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

«Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ ήταν επίσης πίσω από το πρόσφατο ράλι, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι η αγορά πετρελαίου των ΗΠΑ θα γίνει πιο σφιχτή λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για εξαγωγές στην Ευρώπη».

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του σε έναν όμιλο γνωστό ως OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, απέρριψαν την πίεση της Δύσης για αύξηση της παραγωγής με ταχύτερους ρυθμούς βάσει μιας προηγουμένως συμφωνημένης συμφωνίας για την ενίσχυση της προσφοράς.

Μια έκθεση του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά μόλις 57.000 bpd στα 28,56 εκατομμύρια bpd, υπολείποντας της αύξησης 253.000 bpd που επιτρέπεται στον OPEC βάσει της συμφωνίας OPEC+.

Αυξάνοντας την πίεση, η Λιβύη διέκοψε την παραγωγή πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή της Ελ Φελ την Κυριακή και δύο πηγές στο πετρελαϊκό λιμάνι της Ζουεϊτίνα ανέφεραν ότι οι εξαγωγές εκεί είχαν ανασταλεί αφού διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τρίπολης Abdulhamid al-Dbeibah κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, ωστόσο, αναθεωρούνται προς τα πάνω παρά τους περιορισμούς της εργατικής δύναμης και της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς οι υψηλότερες τιμές προκαλούν περισσότερη δραστηριότητα γεωτρήσεων και ολοκλήρωσης γεωτρήσεων, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη 5/7 ότι παρέπεμψε τη διένεξη ανάμεσα σε εργαζόμενους του τομέα του αερίου και του πετρελαίου και του εργοδότη...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ώρα που  η ΕΕ αγωνίζεται να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, η Αλγερία που παρουσιάστηκε ως ενεργειακός σωτήρας, αυξάνει...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση επιβάρυνε την αγορά, παρόλο που η προσφορά παραμένει περιορισμένη...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα κέρδη της Αλγερίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 70% στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια (20,62 δισεκατομμύρια ευρώ) στους πρώτους πέντε...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE