Μενού Ροή
Το τέλος του ΟΠΕΚ; - Δραματικές εξελίξεις ποιοί προβλέπουν το πετρέλαιο στα 100 δολάρια/βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν «πολύ εύκολα» να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του ΟΠΕΚ, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουιλέτ στο CNBC την Τρίτη. «Θα μπορούσατε πολύ εύκολα να δείτε το πετρέλαιο να φτάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι - πιθανώς ακόμη υψηλότερο», είπε στο Hadley Gamble του CNBC. Από την άλλη πλευρά, είναι «εξίσου πιθανό» ότι οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να καταρρεύσουν. Την Τρίτη το αμερικανικό αργό πετρέλαιο παρέμεινε σε υψηλό τριετίας και έφτασε τα 76 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent στα 77 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, απέτυχαν δύο φορές να καταλήξουν σε συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, μια άλλη προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών κατέρρευσε και οι συζητήσεις αναβλήθηκαν επ 'αόριστον. Η ενεργειακή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, είχε επιδιώξει να αυξήσει την προσφορά κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και πρότεινε την παράταση της διάρκειας των περικοπών μέχρι το τέλος του 2022. Πέρυσι, για την αντιμετώπιση της χαμηλότερης ζήτησης λόγω της πανδημίας, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το Μάιο του 2020 έως το τέλος Απριλίου 2022.

Το χρονικό

Ο ΟΠΕΚ και οι συνεργάτες του ΟΠΕΚ, μια ομάδα μερικών από τους ισχυρότερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, εγκατέλειψαν απότομα τα σχέδια τους να ξανασυναντηθούν τη Δευτέρα. Η ομάδα δεν έθεσε νέα ημερομηνία για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

«Ο ΟΠΕΚ + έχει υποστεί τη σοβαρότερη κρίση από τον φτωχό πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας του περασμένου έτους», ανέφερε σε ανακοίνωση η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα στην RBC Capital Markets.

Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ έχει βυθιστεί σε κρίση, με πικρές διαμάχες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ενεργειακής συμμαχίας. Η διαφωνία ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από την πετρελαϊκή πολιτική, δήλωσε η Croft, με το Αμπού Ντάμπι «φαινομενικά πρόθεση να βγει έξω από τη σκιά της Σαουδικής Αραβίας και να σχεδιάσει τη δική του πορεία στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας