Μενού Ροή
Willow Project: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε το αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης πετρελαίου στην Αλάσκα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε χθες (13/3) το τεράστιο έργο γεώτρησης πετρελαίου Willow στην Αλάσκα, παρά τις έντονες αντιδράσεις εξαιτίας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει. Το Willow Project της ConocoPhillips θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του σε αμερικανικό έδαφος και θα περιλαμβάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρεις τοποθεσίες. Συγκεκριμένα, θα βρίσκεται εντός του Εθνικού Αποθέματος Πετρελαίου-Αλάσκα, μιας περιοχής 23 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Εκτιμάται ότι θα παράγει 576 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε διάστημα 30 ετών, με μέγιστη παραγωγή 180.000 βαρέλια την ημέρα.

Η έγκριση του έργου αποτελεί νίκη για τη διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου της Αλάσκας και έναν συνασπισμό φυλών και ομάδων ιθαγενών της Αλάσκας που χαιρέτισαν το εγχείρημα ως μια νέα και αναγκαία πηγή εσόδων και θέσεων εργασίας για την απομακρυσμένη περιοχή.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τις περιβαλλοντικές ομάδες και τους ιθαγενείς της Αλάσκας που αντιτάχθηκαν στο έργο και υποστήριξαν ότι θα βλάψει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους του Αμερικανού προέδρου και θα δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το πετρέλαιο που θα εξορύσσεται θα απελευθερώνει 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως – κάτι που ισοδυναμεί με την προσθήκη 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων με φυσικό αέριο στους δρόμους. Αυτό το έργο είναι πιθανό να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες «βόμβες άνθρακα» στο έδαφος των ΗΠΑ, αναφέρει η Guardian.

Οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος αναμένεται να αμφισβητήσουν την έγκριση του έργου στο δικαστήριο. Η Earthjustice, μια ομάδα περιβαλλοντικού δικαίου σκοπεύει να υποστηρίξει ότι η αρμοδιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να προστατεύει τους πόρους στις δημόσιες εκτάσεις της Αλάσκας, περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης από τις εκπομπές άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη.

Όπως αναφέρει το CNN, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα προστασίας για την ομοσπονδιακή γη και τα ύδατα στην Αλάσκα, παράλληλα με την έγκριση του Willow. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος κατέστησε τη Δευτέρα ολόκληρο τον Αρκτικό Ωκεανό των ΗΠΑ εκτός ορίων για μελλοντικές μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα νέους κανόνες για την προστασία περισσότερων από 13 εκατομμυρίων στρεμμάτων στο ομοσπονδιακό Εθνικό Αποθεματικό Πετρελαίου στην Αλάσκα, από τις γεωτρήσεις.

Τα μέτρα προστασίας θα επεκταθούν στις περιοχές Teshekpuk Lake, Utukok Uplands, Colville River, Kasegaluk Lagoon και Peard Bay – μέρη που αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα για τις πολικές αρκούδες, τα καριμπού και τα αποδημητικά πουλιά.

Περιβαλλοντικές ομάδες επίσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν για την έγκριση του έργου και δήλωσαν ότι η αυξημένη προστασία για άλλες περιοχές της Αρκτικής δεν θα αναιρέσει τη ζημιά που θα προκαλέσει το έργο.

ΠΗΓΗ: CNN, ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας