Μενού Ροή
Ξεκίνησε ανοδικά το πετρέλαιο παρά την κατάρρευση της Wall Street και το Ρωσοουκρανικό μέτωπο

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Τρίτη, ανακτώντας μέρος του εδάφους που χάθηκε την Δευτέρα, λόγω ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 48 σεντς, ή 0,6%, στα 86,75 δολάρια το βαρέλι στις 01:16 GMT, αντιστρέφοντας την πτώση 1,8% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 34 σεντς, ή 0,4%, στα 83,65 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 2,2% τη Δευτέρα.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν τα υψηλά επτά ετών την περασμένη εβδομάδα, ενισχύονται από τη στενή παγκόσμια προσφορά και την αναζωπυρούμενη παγκόσμια ζήτηση.

«Ο τόνος της αγοράς παραμένει ισχυρός, υποστηριζόμενος από την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου», δήλωσε ο Chiyoki Chen, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading.

«Είδαμε αποκόμιση κερδών τη Δευτέρα όταν οι τιμές κινήθηκαν υψηλότερα και καθώς η Wall Street βυθίστηκε προσωρινά εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση της οικονομικής τόνωσης. Η όρεξη ωστόσο για αγορά πετρελαίου παρέμεινε σταθερή», είπε.

Μια ταραχώδης μέρα στη Wall Street είδε τις μετοχές να σημείωσαν άνοδο, αφού σημείωσαν μεγάλες απώλειες νωρίτερα την ίδια μέρα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η πολιτική της Fed ενίσχυσαν τα ασφαλή καταφύγια.

Στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στη Μέση Ανατολή, το κίνημα των Χούτι της Υεμένης, ευθυγραμμισμένο με το Ιράν, εξαπέλυσε μια πυραυλική επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Δευτέρα που είχε στόχο μια βάση που φιλοξενούσε τον αμερικανικό στρατό, αλλά αναχαιτίστηκε από αναχαιτιστές Patriot κατασκευής ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Εμιράτων.

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ παρέχουν επίσης υποστήριξη, με τα αποθέματα αργού γύρω από το σημείο παράδοσης NYMEX WTI στο Cushing στην Οκλαχόμα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους από το 2012.

Οι επενδυτές χαρτοφυλακίου προστέθηκαν στις ανοδικές τους θέσεις στο πετρέλαιο για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, καθώς πέρασε το χειρότερο από το τελευταίο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού και οι κυβερνήσεις άρχισαν να αίρουν τους περιορισμούς στις επιχειρήσεις και τα ταξίδια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας