Μενού Ροή
Υπουργοί ΕΕ: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα λειτουργήσει

Το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα λειτουργήσει, δήλωσαν υπουργοί της ΕΕ στο CNBC, παρά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να αποφύγει τις κυρώσεις και τον ευρύ σκεπτικισμό της αγοράς για το μέτρο.

Η ΕΕ, μαζί με την G7 και την Αυστραλία, συμφώνησαν την Παρασκευή να περιορίσουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το πλαφόν τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Ουσιαστικά, το μέτρο ορίζει ότι το πετρέλαιο που παράγεται στη Ρωσία μπορεί να πωλείται μόνο με την απαραίτητη ασφαλιστική έγκριση στα 60 δολάρια το βαρέλι ή κάτω από αυτά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ως επί το πλείστον την έδρα τους σε χώρες της G7.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει ήδη αναφέρει από τη μεριά της ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε χώρες που συμμορφώνονται με το πλαφόν και ότι είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή για να διατηρήσει τα έσοδά της από το πετρέλαιο.

Επιπλέον, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι έχει συγκροτήσει ένα στόλο περίπου 100 πλοίων για να αποφύγει τις πετρελαϊκές κυρώσεις. Η κατοχή του δικού του λεγόμενου "σκιώδους στόλου" θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να πουλάει το πετρέλαιό του χωρίς να χρειάζεται ασφάλιση από την G7 ή άλλες χώρες.

Όταν ρωτήθηκε αν το πλαφόν μπορεί να λειτουργήσει στη μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της Ρωσίας, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe δήλωσε: "Ναι, μπορεί". Είναι "το σωστό μήνυμα τη σωστή στιγμή", δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ένα από τα μεγάλα ανοιχτά ερωτήματα είναι ο ρόλος της Ινδίας και της Κίνας στην εφαρμογή του πλαφόν

Και οι δύο χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές τους ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι απρόθυμες να συμφωνήσουν με το πλαφόν. Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα ότι "δεν φοβάται" το πλαφόν και αναμένει ότι η πολιτική απόφαση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε στο CNBC: "Νομίζω ότι αξίζει να προσπαθήσουμε". "Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τις συνέπειες της εφαρμογής αυτού του πλαφόν", πρόσθεσε.

Οι παράγοντες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί

Το επίπεδο του πλαφόν θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2023. Η αναθεώρηση αυτή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και στόχος είναι να καθορίζεται "τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου", σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το όριο στις τιμές του πετρελαίου θα βοηθήσει το μπλοκ να σταθεροποιήσει τις τιμές της ενέργειας. Η ΕΕ αναγκάστηκε να μειώσει απότομα την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους λόγω του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Οι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την ακεραιότητα της πολιτικής.

Αναλυτές της ιαπωνικής Mitsubishi UFJ Financial Group ανέφεραν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα ότι η κλίμακα των επιπτώσεων του πλαφόν "παραμένει ασαφής". Πρόσθεσαν ότι "είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τις πρακτικές δυνατότητες επιτυχίας του".

Υπάρχει ο κίνδυνος οι χώρες να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με το συμφωνημένο πλαφόν, αλλά στη συνέχεια να το μεταπωλούν σε υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, για παράδειγμα. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα εξακολουθούσε να κερδίζει χρήματα από τις πωλήσεις εμπορευμάτων, ενώ η Ευρώπη θα πλήρωνε περισσότερα σε μια εποχή που η οικονομία της ήδη επιβραδύνεται.

"Η εισαγωγή του πλαφόν πιθανότατα δεν θα αφαιρέσει όλο τον όγκο, κάποιο μέρος θα βρει το δρόμο του προς τις αγορές", δήλωσε στο CNBC η Angelina Valavina, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Fitch Group.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας