Μενού Ροή
Πήραν άδεια οι εισηγμένες.. που ποντάρουν στην γεωθερμία – Φτηνή ενέργεια για τα Θερμοκήπια Θράκης

Προς ολοκλήρωση οδηγείται η μεγαλύτερη θερμοκηπιακή επένδυση με χρήση της γεωθερμίας, των Θερμοκηπίων Θράκης, μετά την έγκριση της ΡΑΕ, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια. Προβλέπει την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης Τμήματος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Νέου Ερασμίου, Δήμου Τοπείρου, Π.Ε. Ξάνθης», στην εταιρεία «ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.», του δικαιώματος διαχείρισης τμήματος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Νέου Ερασμίου. Εν προκειμένω, προβλέπεται ότι "το γεωθερμικό ρευστό που αντλείται στην πρώτη φάση προς εκμετάλλευση, δεν θα υπερβαίνει τα 50 m³/h. Η ποσότητα αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί με την ανάπτυξη του πεδίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης όλου του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου και μέχρι τα 80 m³/h.». Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι «το δικαίωμα διαχείρισης εκμισθώνεται για χρονική περίοδο είκοσι πέντε ετών, με δικαίωμα μονομερούς παράτασης για πέντε επιπλέον έτη κάθε φορά, μέχρι τη συμπλήρωση τριάντα πέντε ετών συνολικά".

Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον

Η Θερμοκήπια Θράκης που ιδρύθηκε το 2013, με μετόχους τις εισηγμένες Πλαστικά Θράκης και την Έλαστρον Χαλυβουργικά Προιόντα ολοκλήρωσε πέρυσι την κατασκευή του συνόλου των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην εγχώρια παραγωγή που χρησιμοποιεί τη γεωθερμία ως μέσο θέρμανσης για να εξασφαλίζει σταθερές συνθήκες καλλιέργειας και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της διατίθεται αυτή στη στιγμή στα μεγάλα σούπερ μάρκετ σε πανελλαδική βάση, με την εταιρεία να δίνει έμφαση στη στήριξη της ελληνικής παραγωγής και απασχολώντας το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό.

Στον τομέα των επενδύσεων η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών, με συνολικό προϋπολογισμό 12,2 εκατ. ευρώ, μέσω της υπαγωγής της στις διατάξεις του νόμου 3908 του 2011.

Μεγάλο το γεωθερμικό πεδίο της Θράκης

Η επιχείρηση διατηρεί αυτή τη στιγμή δύο θερμοκήπια, ένα στην Αττική στην περιοχή του Κορωπίου και ένα στη Θράκη, στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, με συνολική επιφάνεια που ανέρχεται στα 196 στρέμματα. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκεται και η επιλεκτική είσοδος σε διεθνείς αγορές, ενώ ήδη η Θερμοκήπια Θράκης εκτός από τη χώρα μας δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Γερμανία.

Στόχος της είναι η αξιοποίηση του διαθέσιμου γεωθερμικού πεδίου στη Θράκη, το οποίο σύμφωνα με την επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να θερμάνει έως και 300 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Επιπλέον η εταιρεία στοχεύει να αξιοποιήσει πλήρως την υφιστάμενη δυναμικότητα των δύο θερμοκηπίων που διαθέτει και να βελτιστοποιήσει την παραγωγή μέσω διοχέτευσης του διοξειδίου του άνθρακα σε αυτά και τη χρήση δεξαμενής διοξειδίου του άνθρακα, επιδιώκοντας να βελτιώσει την απόδοση των φυτών που καλλιεργούνται κατά τους μήνες του χειμώνα. Επιπλέον, στο πλάνο είναι η διεύρυνση των καλλιεργούμενων προϊόντων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας