Μενού Ροή
"Πονοκέφαλος" η πώληση βενζίνης κάτω του κόστους - Ο ρόλος της τρόικας και η… δαγκάνα στους ελέγχους

του Γιώργου Νέλλα

Στους θεσμούς, δηλαδή την πάλαι ποτέ τρόικα, παραπέμπει το οικονομικό επιτελείο το αίτημα των βενζινοπωλών για νομοθετική απαγόρευση της πώλησης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης κάτω του κόστους.

Καθώς οι συνεχείς μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης αλλά και ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των πρατηρίων, οι βενζινοπώλες αυξάνουν την πίεση στα συναρμόδια υπουργεία για την ψήφιση σχετικής διάταξης νόμου καθώς πληθαίνουν όσα πρατήρια «χτυπούν» τις τιμές επιδιώκοντας να αυξήσουν τα μερίδιό τους στην (τοπική) αγορά.

«Τα πρατήρια δεν είναι σούπερ μάρκετ που είναι σε θέση να πωλούν κάποια προϊόντα ακόμη και κάτω του κόστους προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία καθώς η γκάμα των προϊόντων τους είναι τεράστια. Στα πρατήρια υγρών καυσίμων τα έσοδα στο συντριπτικό ποσοστό τους προέρχονται από τη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης, άρα, αν πωλεί κάποιος κάτω του κόστους, εγγράφει ζημίες», λένε χαρακτηριστικά οι βενζινοπώλες.

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις διαδοχικές επικοινωνίες που είχε με εκπροσώπους των πρατηριούχων, εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετικός στο εν λόγω αίτημα θεωρώντας ότι έχει λογική βάση, ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι καθώς η απαγόρευση της δυνατότητας επιβολής πλαφόν στην τιμή των καυσίμων προς τα κάτω είναι μνημονιακή διάταξη, η κατάργησή της προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Ως εκ τούτου, αναμένει πρώτα να έχει καθαρή εικόνα για τις προθέσεις των θεσμών και στη συνέχεια πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση.

Έλεγχοι στις χαμηλές τιμές

«Αντιλαμβάνομαι κάποιος να πωλήσει κάτω του κόστους για δυο-τρεις, πέντε ημέρες, άντε μια εβδομάδα, για να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά. Δεν γίνεται, όμως, να πωλεί καύσιμα μόνιμα με ζημία. Δεν ανοίγει κανείς επιχείρηση με στόχο αυτή να είναι ζημιογόνος», είναι η άποψη του υπουργού Ανάπτυξης όπως την έχει παρουσιάσει στους βενζινοπώλες.

Με το σκεπτικό αυτό στην κυβέρνηση δρομολογούν ελέγχους στα πρατήρια, αρχής γενομένης με όσα έχουν τις χαμηλότερες τιμές και πολύ περισσότερο εάν πωλούν κάτω του κέρδους από μεικτά συνεργεία ελεγκτών:

  • του υπουργείου Ανάπτυξης για τον έλεγχο των τιμών (αιχροκέρδεια)
  • του υπουργείου Οικονομικών για τον φορολογικό έλεγχο (φοροδιαφυγή)
  • και του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων (νοθεία).

Η εντολή προς τους ελεγκτές είναι να εστιάσουν στο εάν η χαμηλή τιμή οφείλεται σε νοθεία ή σε φορολογική παράβαση, ενώ τα εν λόγω πρατήρια θα τεθούν γενικότερα στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για να ελέγξει συνολικά τα οικονομικά τους στοιχεία τα τελευταία χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας