Μενού Ροή
Πως θα αλλάξετε με επιδότηση τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με ηλιακό - Όλη η ρύθμιση και οι προϋποθέσεις

Νομοθετική ρύθμιση που θα «ξεκλειδώσει» την προκήρυξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα» για αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό με επιδότηση (πρόγραμμα που έχει προαναγγελθεί και αναμένεται εναγωνίως από χιλιάδες ενδιαφερομένους) φέρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών μπορούν να προκηρύσσονται δράσεις, που αφορούν στην αντικατάσταση οικιακών συστημάτων παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ)  με ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ και στην ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς.

Το χρονοδιάγραμμα

Μετά την ψήφιση της ρύθμισης (την επόμενη εβδομάδα) θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (οδηγός του προγράμματος) όπου θα καθορίζονται ο προϋπολογισμός της δράσης, οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση και απόσυρση συσκευές, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι από τη δράση, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο φορέας καταβολής της χρηματοδότησης, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων και οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

Η ολοκλήρωση των  τυπικών διαδικασιών θα επιτρέψει για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (allazothermosifona.gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους, που εκτιμώνται σε περίπου 150.000. Αυτό αναμένεται να γίνει προς το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Θα επιδοτεί έως και 60% το κόστος απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα, με προϋπόθεση την ανακύκλωση του  παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.  Κάτι που θα αναλάβει να κάνει με την αποψίλωση του από την κατοικία ο πωλητής, το κατάστημα δηλαδή από όπου ο συμμετέχων στο πρόγραμμα θα αγοράσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ακολουθήσει το μοντέλο του πολύ επιτυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» που «έτρεξε» πέρυσι για την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών και ψυγείων με νέα, υψηλότερης ενεργειακής αποδοτικότητας. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα  δίνεται με voucher.

Οι  αιτήσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλόμισθους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους, ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να συντελέσει σημαντικά στην ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών που θα ενταχθούν σε αυτό.  Εκτιμάται ότι στη χώρα μας περί τα 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν μόνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να έχουν ζεστό νερό, μια εξαιρετικά ενεργοβόρος  συσκευή. Η διείσδυση των ηλιακών θερμοσιφώνων εξάλλου συνδράμει και συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Από το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» εκτιμάται πως η Ελλάδα θα εξοικονομεί περί τις 150.000 Μεγαβατώρες σε ετήσια βάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας