Μενού Ροή
Πως θα διαμορφωθούν φέτος οι τιμές στο ρεύμα; Η Κίνα έχει την απάντηση…

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Τα τιμολόγια Μαΐου που ανακοινώνουν αύριο οι πάροχοι θα είναι στα επίπεδα Απριλίου. Καμία αλλαγή δεν αναμένεται, με τις τάσεις να δείχνουν ότι έτσι θα κυλήσουν τα πράγματα μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Το εύρος τιμών αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 10 και 19 λεπτών, δηλαδή στα 9 με 18 λεπτά, εφόσον το υπουργείο επιλέξει να επιχορηγήσει τους λογαριασμούς, όπως και τον Απρίλιο. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Η ανησυχία βρίσκεται αλλού. Το φυσικό αέριο στον ολλανδικό δείκτη TTF παραμένει από το Φεβρουάριο καρφωμένο στα 40-45 ευρώ. Ούτε αυξάνεται, αλλά ούτε και αποκλιμακώνεται.

Τι το κρατάει παγωμένο σε αυτά τα επίπεδα; Η Κίνα, είναι η απάντηση. Η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να «μαντέψει» τι θα συμβεί τελικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Θα ανακάμψει ταχύτερα του αναμενόμενου; Θα επανεμφανιστεί η πανδημία και θα επανέλθουν τα lockdown; Στο πρώτο σενάριο, που είναι και το πιθανότερο, τότε άμεσα θα τσιμπήσει και το φυσικό αέριο στον TTF. Τι δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές ειδήσεις;

Η Κίνα ανακάμπτει ταχύτερα των προβλέψεων και η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται. Στο πρώτο τρίμηνο το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε 4,5%, πάνω από τις προσδοκίες για 4%. Αιτία, οι λιανικές πωλήσεις (China Mar) οι οποίες αυξήθηκαν 10,6%, πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες για 7,5%. Σε χαμηλό επταμήνου υποχώρησε και η ανεργία. Τι υποδηλώνουν όλα αυτά ; Αύξηση της ζήτησης για ενέργεια και επομένως άνοδο και των τιμών. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η απάντηση στο ερώτημα ως προς τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους με τις τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα. Όσο η ανάπτυξη της Κίνας θα κινείται ταχύτερα των προβλέψεων, θα διαψεύδει τις επιφυλάξεις των αναλυτών, τόσο και οι τιμές θα «τσιμπάνε».

Βέβαια υπάρχει και ένας παράγοντας που φέτος απουσιάζει. Ο ψυχολογικός. Το 2022, είδαμε την κορύφωση του ράλι των τιμών τον Αύγουστο, όταν όλοι έσπευδαν να γεμίσουν τις αποθήκες, μαζί με τα ρωσικά παιχνίδια για βλάβη στον αγωγό Nord Stream. Ο φόβος αυτός δεν υφίσταται για το φετινό χειμώνα, καθώς έχουμε ξεπεράσει το σύνδρομο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Με μεγάλες θυσίες η Ευρώπη κατόρθωσε να μειώσει την ζήτηση για φυσικό αέριο. Ο πολύ ήπιος χειμώνας μας αφήνει σε μια καλή κατάσταση αναφορικά με την αναπλήρωση του στις αποθήκες. Γι αυτό και αρκετοί άνθρωποι της ενέργειας πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Εκτός και αν κάποιος νέος απρόβλεπτος παράγοντας, ως άλλος «μαύρος κύκνος» ανατρέψει τα δεδομένα και πετάξει τις όποιες προβλέψεις στα σκουπίδια.

Ίσως πάντως να λέει κάτι για τις ευρύτερες επιφυλάξεις της κυβέρνησης ως προς το ενεργειακό, το γεγονός ότι παρά την αποκλιμάκωση των τιμών, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο του κόστους μέχρι το τέλος του χρόνου. Το πλαφόν δηλαδή στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών θα παραμείνει ενεργό, παρά τη γκρίνια των παικτών του κλάδου, ενώ παγωμένη θα μείνει και η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας