Μενού Ροή
Πως θα γίνει η απανθρακοποίηση των νησιών

Έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για την απανθρακοποίηση δεκάδων νησιών, κυρίως μικρών και μη διασυνδεδεμένων, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Η αρχή θα γίνει από τη Χάλκη την επόμενη εβδομάδα, την οποία θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο νησί της Δωδεκανήσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την εκκίνηση της εθνικής πρωτοβουλίας GR-eco islands, που αφορά στη μετάβαση μικρών νησιών σε καθεστώς αειφορίας με την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ, της ενεργειακής απόδοσης, του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, της κυκλικής οικονομίας και του πράσινου τουρισμού.    

Μετά τη Χάλκη αναμένεται να ανακοινωθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες απανθρακοποίησης και σε άλλα νησιά. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα ολιστικό σχέδιο για τα επόμενα νησιά που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αστυπάλαιας και της Χάλκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της επιτροπής προβλέπει παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Δηλαδή στον τουρισμό, μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση καταλυμάτων, στις μεταφορές με την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και τον εξηλεκτρισμό του χερσαίου, αλλά και του θαλάσσιου στόλου, στην ηλεκτροπαραγωγή με τη χρήση ΑΠΕ και στην ορθολογική διαχείριση αποβλήτων. Στο ίδιο πλαίσιο δράσεων εντάσσονται και τα έργα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, τα οποία έχουν σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τα φιλόδοξα σχέδια για το «πρασίνισμα» των νησιών μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Για την αξιοποίηση αυτών των σημαντικών κεφαλαίων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον λόγο αυτόν, οι προτάσεις της επιτροπής για την απανθρακοποίηση των νησιών θα υποβληθούν για αξιολόγηση από την Κομισιόν, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο.

Εκτός από τα έσοδα που προέρχονται από τους ρύπους, η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands, με 100 εκατ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε πρώτη φάση σε μικρά, μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία έχουν και γεωπολιτική σημασία, όπως η Χάλκη. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα, είχε εξεταστεί και η περίπτωση του Καστελόριζου, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε λόγω απροθυμίας ξένων εταιρειών να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Στη συνέχεια, θα εκπονηθούν σχέδια και για μεγαλύτερα νησιά, τα οποία ενδεχομένως να είναι ακόμα και συνδεδεμένα στο εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας