Μενού Ροή
Πώς θα γίνουν τρεις διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες έως το τέλος του έτους
Στα 1000 MW η δημοπρατούμενη ισχύς- Επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά ΜW- Ρήτρες διασφάλισης του ανταγωνισμού

Ο οδικός χάρτης για τη διενέργεια των διαγωνισμών -τριών έως το τέλος του 2023- μέσω των οποίων θα «κατακυρωθεί» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1000 MW περιγράφεται σε Υπουργική Απόφαση που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Μαΐου.

Η δημοσίευση της ΥΑ θα ανοίξει τον δρόμο για να προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ ο πρώτος διαγωνισμός, μέσω του οποίου θα ενισχυθούν σταθμοί συνολικής ισχύος 400 MW  σε όλη την ελληνική επικράτεια και θα διενεργηθεί έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ. Θα ακολουθήσει ακόμα ένας διαγωνισμός για υλοποίηση αυτόνομων μπαταριών  ισχύος 300 MW   έως το τέλος Σεπτεμβρίου και ένας τρίτος  πάλι για 300 MW έως το τέλος του έτους, ο οποίος όμως έχει γεωγραφικό περιορισμό, καθώς θα αφορά σταθμούς που θα εγκατασταθούν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Δυτική Μακεδονία-Μεγαλόπολη) και αφορά μονάδες στις οποίες θα αποθηκεύεται η «πράσινη» ενέργεια που θα παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσονται στα λιγνιτικά πεδία.

Με δεδομένο ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για την λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση των μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης,  το σχέδιο της ΥΑ προδιαγράφει «σφιχτές» προθεσμίες για την υλοποίηση των έργων που θα πρέπει να είναι έτοιμα να «μπουν στην πρίζα’ έως το τέλος του 2025. Για να υλοποιηθούν θα πάρουν επενδυτική στήριξη 200.000 ευρώ/MWH, πέρα από την ενίσχυση των εσόδων τους από τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας (λειτουργική ενίσχυση).

Συμμετοχή έργα που έχουν λάβει Άδεια Αποθήκευσης από τη ΡΑΑΕΥ

Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες θα έχουν έργα που έχουν λάβει Άδεια Αποθήκευσης από τη ΡΑΑΕΥ.  Ανώτερο όριο ισχύος για τα υποψήφια έργα είναι τα 100 MW και ελάχιστο όριο το 1 MW. Για τις πρώτες δυο δημοπρασίες, προβλέπεται ότι τα έργα που θα συμμετέχουν  θα πρέπει να διαθέτουν εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών (MWh/MW), ενώ  στον τρίτο διαγωνισμό που αφορά στις περιοχές απολιγνιτοποίησης, το «κατώφλι» της ελάχιστης εγγυημένης χωρητικότητας διάρκειας ορίζεται στις τέσσερις ώρες (MWh/MW). Αναφορικά με τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού, σημειώνεται ότι διενεργείται με τύπο δημοπρασίας ενός σταδίου υποβολής προσφορών (single stage bidding), με την οικονομική προσφορά να αποτυπώνεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος.

Επιπροσθέτως, προκειμένου να διασφαλιστούν επαρκείς συνθήκες ανταγωνισμού, σε κάθε διαγωνισμό εφαρμόζεται όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων συμμετεχόντων που δεν αποτελούν συνδεδεμένα μεταξύ τους πρόσωπα, ενώ τίθεται και μέγιστο όριο ισχύος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα σε κάθε ανταγωνιστική διαδικασία που ορίζεται σε 25% της δημοπρατούμενης ισχύος, καθώς και μέγιστο όριο κατακύρωσης ανά συμμετέχοντα -σωρευτικό για την πρώτη και την δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία- που ορίζεται σε 100 MW.

Στο σχέδιο της ΥΑ ορίζεται επίσης  μία σειρά τεχνικών χαρακτηριστικών που θα πρέπει να πληρούν τα έργα για να «κλειδώσουν»  εγγυημένη τιμή αποζημίωσης. Εάν κατά τη δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων που θα προκριθούν, διαπιστωθεί πως κάποιος σταθμός παραβιάζει αυτές τις προδιαγραφές, τότε θα μπορεί η ΡΑΑΕΥ με απόφασή της να τον απεντάξει από το σχήμα στήριξης. Παράλληλα, έλεγχοι θα διενεργούνται ανά διετία λειτουργίας των έργων.

Για τη λήψη της επενδυτικής ενίσχυσης που ορίστηκε στα 200.000 ευρώ/MWh όπως προαναφέρθηκε προαπαιτούμενο είναι η  η υποβολή  εγγυητικών επιστολών τουλάχιστον ίσου ύψους.  Η δε λειτουργική ενίσχυση θα ισχύει για 10  χρόνια από την έναρξη λειτουργίας κάθε μονάδας αποθήκευσης, με τον εκάστοτε επενδυτή της κάθε προκριθείσας μονάδας να υπογράφει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης  με τον ΔΑΠΕΕΠ. Η καταβλητέα ενίσχυση θα υπολογίζεται διακριτά για κάθε έργο, με στόχο να καλύψει τη διαφορά μεταξύ των ετήσιων Εσόδων Αναφοράς και των εύλογα αναμενόμενων καθαρών εσόδων αγοράς από τη συμμετοχή των έργων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας