Μενού Ροή
Πούτιν-Μητσοτάκης: Κρίσιμο ραντεβού με επίκεντρο το φυσικό αέριο

Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου 2021 επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση ακυρώθηκε λόγω πανδημίας. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί πρώτη φορά το 2016 στην Αθήνα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία τόσο από γεωπολιτικής, όσο και από ενεργειακής σκοπιάς οι συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να καλύψουν όλο το φάσμα της Ελληνο – ρωσικής πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν πως το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας. Επιπλέον θα θέσουν επί τάπητος ζητήματα των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, και εν προκειμένω τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την τροπή της πανδημίας παγκοσμίως.

Στο τραπέζι θα είναι και το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η Ρωσία ελέγχει τις στρόφιγγες και δεν έχει ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό αίτημα να ανοίξει την κάνουλα. Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με τον ισχυρό παράγοντα του Ρωσικού Κολοσσού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με βασικό θέμα της ατζέντας μια πιο ευνοϊκή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Το ελληνικό αίτημα αφορά την αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης του εισαγόμενου φυσικού αερίου, ούτως ώστε να περιοριστεί το ποσοστό που καθορίζεται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (TTF) και να ενισχυθεί το ποσοστό που καθορίζεται βάσει της τιμής του πετρελαίου (oil indexed). Στον αντίποδα, η ρωσική πλευρά επιδιώκει να καρπωθεί το ευνοϊκό για την ίδια περιβάλλον των υψηλών τιμών, προτείνοντας σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 100% με τη χρηματιστηριακή τιμή (TTF) για το 2022 έναντι 40% στο συμβόλαιο της ΔΕΠΑ που λήγει το 2021.

Παρόμοια διμερή συμφωνία έχει πετύχει η Ολλανδία και θεωρητικά θα μπορούσε να πρόκειται για μια ρωσική κίνηση καλής θέλησης, αν και στην ελληνική πλευρά κρατούν μικρό καλάθι εκτιμώντας ότι το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ με το Nord Stream 2 δεν ευνοεί μια ικανοποιητική συμφωνία στο φυσικό αέριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας