Μενού Ροή
Πράσινο φως για τις εργασίες παροπλισμού του πυρηνικού αντιδραστήρα Doel 3 στο Βέλγιο

Οι εργασίες που εκτελούνται επί του παρόντος στον αντιδραστήρα Doel 3 μπορούν να συνεχιστούν, αποφάνθηκε το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών, μετέδωσαν την Τετάρτη διάφορα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον βελγικό νόμο του 2003 για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, ο πυρηνικός αντιδραστήρας Doel 3 έκλεισε φέτος. Έκτοτε άρχισαν οι εργασίες για την προετοιμασία του αντιδραστήρα για την αποσυναρμολόγηση.

Ωστόσο, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Vinçotte Nuclear (AVN) πιστεύει ότι η αποσυναρμολόγηση του πυρηνικού αντιδραστήρα -που αποτελεί τη δεύτερη φάση της διαδικασίας παροπλισμού- και ότι, ελλείψει έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Στη συνέχεια, η AVN κατέθεσε συνοπτική διαδικασία για τη διακοπή των εργασιών του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Doel 3, τουλάχιστον έως ότου διενεργηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ).

Η Engie-Electrabel (φορέας εκμετάλλευσης των βελγικών πυρηνικών σταθμών), το βελγικό κράτος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου υποστηρίζουν ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο Doel 3 δεν αποτελούν επίσης μέρος της αποξήλωσης του πυρηνικού αντιδραστήρα, αλλά της μεταλειτουργικής φάσης (POP).

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών αποφάνθηκε την Τρίτη ότι οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν, καθώς έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητη η διενέργεια ΕΠΕ ενόψει των δραστηριοτήτων που εκτελούνται επί του παρόντος.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο βελγικός νόμος του 2003 δεν καλύπτεται από την οδηγία της ΕΕ του 2011 σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων έργων στο περιβάλλον, αλλά από την οδηγία του 1985 για την ΕΠΕ, η οποία ορίζει ότι η οδηγία δεν εφαρμόζεται σε έργα που καλύπτονται από συγκεκριμένο εθνικό νόμο.

Επιπλέον, το δικαστήριο εκτιμά ότι ο βελγικός νόμος για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας δεν μπορεί επίσης να θεωρηθεί έργο βάσει της πιο πρόσφατης οδηγίας ΕΠΕ, η οποία ορίζει ως έργο «την εκτέλεση οικοδομικών έργων ή άλλων εγκαταστάσεων ή συστημάτων, άλλες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο».

Η AVN μπορεί ακόμη να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας