Μενού Ροή
Προειδοποίηση ΔΟΕ: Οι υψηλές τιμές των ορυκτών μπορεί να καθυστερήσουν τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες θα αυξήσουν δραματικά την ζήτηση ορυκτών, τα οποία θα πωλούνται σε ακριβές τιμές χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια τους, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην ενεργειακή μετάβαση, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Μια νέα έκθεση του οργανισμού με έδρα το Παρίσι, και με τίτλο «Ο ρόλος των κρίσιμων ορυκτών στις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας», εστιάζει στη σημασία νικελίου, κοβαλτίου, λιθίου, χαλκού και σπάνιων γαιών. Τα στοιχεία σπάνιων γαιών και τα κρίσιμα ορυκτά, ανέφερε η έκθεση είναι «ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών, μαγνητών και άλλων συστατικών που είναι σημαντικά για την οικονομία της καθαρής ενέργειας».

Σε μια δήλωση που συνοδεύει την κυκλοφορία της έκθεσης, ο ΔΟΕ περιέγραψε πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί η ανάγκη για αυτά τα υλικά.

«Οι προοπτικές της ζήτησης και η ευπάθεια της προσφοράς ποικίλλουν σημαντικά ανά ορυκτό», επισήμανε, «αλλά οι συνολικές ανάγκες του ενεργειακού τομέα για κρίσιμα ορυκτά θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και έξι φορές έως το 2040, ανάλογα με το πόσο γρήγορα οι κυβερνήσεις ενεργούν για τη μείωση των εκπομπών.»

"Εννέα φορές περισσότερα ορυκτά"

Σε ένδειξη για το πώς η μετάβαση σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξήσει την πίεση στις κρίσιμες προμήθειες ορυκτών, ο ΔΟΕ ανέφερε ότι μια αιολική μονάδα στην ξηρά χρειάζεται «εννέα φορές περισσότερους ορυκτούς πόρους από μια παρόμοια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο».

Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις θέτουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας, με έναν αριθμό που στοχεύει στη χρήση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας ως κρίσιμο εργαλείο στο άξονα τους μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Η επί τόπου πραγματικότητα δείχνει ότι για πολλές χώρες, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα είναι μια σημαντική πρόκληση που απαιτεί τεράστια αλλαγή.

Παρά το μέγεθος της εργασίας, αργά αλλά σίγουρα, πραγματοποιούνται κάποιες αλλαγές. Στα τέλη Απριλίου, για παράδειγμα, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι είχε χορηγήσει 19 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης σε 13 έργα που επικεντρώθηκαν στην παραγωγή στοιχείων σπάνιων γαιών και κρίσιμων ορυκτών.

Τα έργα θα τοποθετηθούν σε αυτό που ο ΔΟΕ περιέγραψε ως «παραδοσιακές κοινότητες παραγωγής ορυκτών καυσίμων». Με τη ζήτηση για αυτά τα υλικά να αυξάνεται μόνο, θα υπάρξουν ορισμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Από την πλευρά του, ο ΔΟΕ υπογράμμισε ορισμένες πιθανές προκλήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν αλυσίδες εφοδιασμού που περιγράφονται ως «περίπλοκες και μερικές φορές αδιαφανείς». η υψηλή συγκέντρωση υλικών σε μικρό αριθμό χωρών · αναμένονται αυστηρότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα από τους παραγωγούς · και μείωση της ποιότητας των διαθέσιμων καταθέσεων.

«Σήμερα, τα δεδομένα δείχνουν μια επικείμενη αναντιστοιχία μεταξύ των ενισχυμένων κλιματικών φιλοδοξιών του κόσμου και της διαθεσιμότητας κρίσιμων ορυκτών που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών», δήλωσε σε δήλωση ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ.

«Οι προκλήσεις δεν είναι ανυπέρβλητες, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν σαφή μηνύματα για το πώς σκοπεύουν να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα σε δράση», πρόσθεσε ο Birol.

«Ενεργώντας τώρα και ενεργώντας μαζί, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους της αστάθειας των τιμών και των διαταραχών του εφοδιασμού», είπε.

Ο Birol συνέχισε να δηλώνει ότι οι πιθανές ευπάθειες θα μπορούσαν, εάν δεν αντιμετωπιστούν, «να κάνουν την παγκόσμια πρόοδο προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας πιο αργή και πιο δαπανηρή». Αυτό με τη σειρά του θα εμπόδιζε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ισχυρίστηκε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας