Μενού Ροή
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
Προσπάθεια για νέα συνάντηση της ομάδας 3+1 με στόχο την αναβίωση του EastMed

Το ενεργειακό είναι στο επίκεντρο της νέας πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που ήδη κινείται στην κατεύθυνση της οργάνωσης μιας νέας συνάντησης της ομάδα “3 +1” δηλαδή της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Ήδη με βάση πληροφορίες υπάρχει προετοιμασία προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να γίνει εφικτή μια νέα συνάντηση που γίνεται και στο φόντο των προσπαθειών της Αθήνας να “αναβιώσει” των East Med αλλά και να ενισχύσει κάπως τον ενεργειακό δίαυλο συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Αν. Μεσογείου με προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Βέβαια οι κινήσεις αυτές γίνονται στη σκιά της επαναπροσέγγισης Άγκυρας - Τελ Αβιβ, αν και βέβαια πάλι προξενούν τον “εκνευρισμό” της Τουρκίας που ήδη αυτές τις ημέρες, που είναι και το “Ραμαζάνι” αλλά και το Πάσχα προβαίνει σε προκλήσεις (παραβιάσεις, υπερπτήσεις κτλ) αλλά και σε επίδειξη ισχύος με μεγάλα ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ατζέντα της τριμερούς

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου είχε γίνει η συνεδρίαση της τριμερούς στην Αθήνα με παρουσία του  Ισραηλινού Υπ. Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ, και του Ιωάννη Κασουλίδη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στο να υπάρξει και συμμετοχή των ΗΠΑ που έχει στηρίξει εδώ και χρόνια την τριμερή αυτή προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα των συναντήσεων αυτών είναι η  περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό και τη σχέση ΕΕ - Τουρκίας τα θέματα ενέργειας αλλά και αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο όπου σημαντικό ρόλο παίζει και η Energean, εταιρία με ελληνικό, τα ζητήματα αυτά μπαίνουν και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Πρωτοβουλίες

Να σημειωθεί ότι τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα για να καταστεί πύλη εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη και τη βαλκανική χερσόνησο παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν την Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Φρανκ Παλόνε, πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου.

«Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί πύλη εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό και η στάση που έλαβε εξαρχής η Αθήνα με την αποστολή ανθρωπιστικού και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Στο ΥΠΕΝ

Ανάλογη συνάντηση είχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Frank Pallone Jr, FredUpton, Yvette D. Clarke, Jerry McNerney, Robert E. Latta, Lisa Blunt Rochester και Lizzie Fletcher καιτον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Γενική ΓραμματέαςΕνέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΑλεξάνδραςΣδούκου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές ενέργειας, αλλά και τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου και τον Αμερικανό Πρέσβη για το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της δυναμικότητας του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και στην υλοποίηση υποδομών στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως τους νέους σταθμούς αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο, τον αγωγό φυσικού αερίου IGB και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας