Μενού Ροή
ΡΑΕ (Δαγούμας): Δε θα γλιτώσει» κανείς. Δεν είμαστε αποικία – Μήνυμα για διαρκείς ελέγχους σε προμηθευτές παραγωγούς και διαχειριστές

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά την αγορά ενέργειας σε όλο της το φάσμα έστειλε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας,  «Δε θα γλιτώσει» κανείς ήταν το μήνυμα που απέστειλε.

Όπως τόνισε σε εξέλιξη είναι έλεγχοι για τα τιμολόγια λιανικής, την χονδρεμπορική αγορά αλλά και το θέμα της μεταφοράς των κρατικών επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές. Πάντως η όλη διαδικασία είναι επίπονη, όπως τόνισε ο Πρόεδρος, μια και απαιτείται επαρκής ανάλυση και τεκμηρίωση.

Στο μικροσκόπιο

Σε σχέση ειδικά με τους Διαχειριστές τόνισε ότι η Αρχή έχει βάλει στο «μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις τους".

«Δεν είναι ”pass through” (δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την Αρχή) η Αρχή. Δεν ξέρω τι είχαν μάθει μέχρι τώρα. Δεν αποδεχτήκαμε προτάσεις επενδύσεων που δε συνάδουν με τις βασικές αρχές που ισχύουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Θα κόβονται δαπάνες εφόσον δεν τεκμηριώνονται» τόνισε.

«Δεν είμαστε αποικία. Θα πρέπει οι αποφάσεις να παίρνονται με τεκμηριωμένο τρόπο. Τα premiums  δεν είναι χάρισμα στους διαχειριστές, είναι αποτέλεσμα κόστους οφέλους. Αν το όφελος είναι πολύ μεγάλο τότε είναι εύλογο μπορεί ο κάθε διαχειριστής να πάρει ένα κέρδος. Δε χαρίζονται χρήματα από τους καταναλωτές σε διαχειριστές» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η ΡΑΕ είναι σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και αντίστοιχες αρχές χαίροντας εκτίμησης για το ότι φέρνει σε πέρας με λιγοστά μέσα ένα δύσκολο έργο.

Οι δράσεις

Παράλληλα παρουσίασε μια σειρά από δράσεις και αποφάσεις προς όφελος των καταναλωτών, όπως το νέο εργαλείο σύγκρισης των τιμών χονδρικής σε επίπεδο Ευρώπης. Επίσης ανακοίνωσε ότι στα σκαριά είναι η δημιουργία του θεσμού του ενεργειακού διαμεσολαβητή, αλλά και η αλλαγή των τιμολογίων στο φυσικό αέριο κατ΄  αναλογία με ό,τι έχει γίνει στο ρεύμα.

Σχετικά με τις τιμές ρεύματος τόσο στην χονδρεμπορική αγορά όσο και στη λιανική, ο κ Δαγούμας υποστήριξε παρουσιάζοντας στοιχεία πως η Ελλάδα κινείται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αν και όπως διευκρίνισε στη χονδρεμπορική η χώρα μας κινείται σε υψηλά επίπεδα στην Ε.Ε. αποδίδοντας τις τιμές στη γειτονική αγορά της Ιταλίας που επηρεάζει την περιοχή της Βαλκανικής.

Σε σχέση με τη λιανική αγορά και αναφορικά με την τιμή ρεύματος ο κ. Δαγούμας σχολιάζοντας πρόσφατη μελέτη του HEPI σημείωσε ότι οι τελικές τιμές που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούσαν την Αθήνα και τον μήνα Δεκέμβριο δεν περιλαμβάνανε τις επιδοτήσεις για αυτό και η πρωτεύουσα της χώρας εμφανιζόταν στην έκτη υψηλότερη θέση

Ερωτηθείς ο κ. Δαγούμας για τις προβλέψεις της Αρχής αναφορικά με την πορεία των τιμών ενέργειας, σχολίασε πως εκτιμά την αποκλιμάκωση τους προς τον Απρίλιο του 2022 αλλά μεγαλύτερη υποχώρηση αναμένεται το 2023.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας