Μενού Ροή
ΡΑΕ: Κινήσεις για την τόνωση της αγοράς αγοράς διμερών συμβάσεων (PPAs)

Στην ενίσχυση της αγοράς διμερών συμβάσεων (PPAs) αποβλέπει μια σειρά κινήσεων της της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Έτσι μέσω θεσμικών παρεμβάσεων αλλά και τεχνικών λύσεων επιδιώκει την τόνωση μιας πλευράς της αγοράς ενέργειας, που μπορεί να δώσει λύσεις, ειδικά σε επιχειρήσεις για να αντισταθμίσουν κινδύνους, στη δεδομένη συγκυρία τιμών.

Όπως ανέφερε χθες, συγκεκριμένα, ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, “στην Αρχή δημιουργούμε μια πλατφόρμα για να γίνονται συναλλαγές”. Ουσιαστικά όπως τόνισε στήνεται ένα “σχήμα ώστε να διευκολύνονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται” για τη συγκεκριμένη αγορά, σχήμα μάλιστα που ανοίγεται και στις ΑΠΕ (δηλαδή για διμερείς συμβάσεις λιανικής πώλησης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RES PPAs)”.

Τόνισε, δε, ότι, ήδη, έχει ανατεθεί στη εταιρεία AFRY, με έδρα στις Βρυξέλλες, ειδική μελέτη ώστε να περιγράφει επακριβώς το πώς τα έργα ΑΠΕ πέρα από τη διασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης να λειτουργούν και εντός της αγοράς. Βέβαια, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική σε παράγοντες της αγοράς ΑΠΕ, που επιδιώκουν και μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο να έχουν εγγυημένες αποδόσεις και υψηλές τιμές, αλλά και στο ΥΠΕΝ, που έθεσε εκτός την Αρχή από μια σχετική διαβούλευση για το όλο ζήτημα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δαγούμας διασαφήνισε ότι μπορεί να είναι στόχος η ανάπτυξη της αγοράς διμερών συμβολαίων ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί με μια μορφής υποχρεωτικότητα.

“ Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε. Μόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να το κάνει” σημείωσε και τόνισε ότι η ΡΑΕ εργάζεται ώστε να αλλάξει ο περιορισμός του 20% που έχει διατηρηθεί για τη ΔΕΗ ως ανώτατο όριο επί των διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση, που μπορεί να συνάπτει ως προς το σύνολο των πωλήσεων της.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του 20% έχει καταργηθεί για ιδιώτες καθετοποιημενούς προμηθευτές σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαθέσιμης ρευστότητας στην εν λόγω αγορά.

“Η ΔΕΗ εξαιρείται λόγω της δεσπόζουσας θέσης. Έχουμε ρωτήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), εάν η ΔΕΗ μπορεί να πάει και πιο πάνω από το 20%. Η αρχική εισήγηση ήταν από το ΕΧΕ να πάει στο 10%” σημείωσε λέγοντας ότι η εισήγηση της ΡΑΕ είναι να συνδεθεί με το μερίδιο που έχει.” Μάλιστα όπως είπε στην αρχή του επόμενου μήνα αναμένεται η απάντηση από το ΕΧΕ.

”Ο κίνδυνος είναι να απορροφάται μεγάλη ενέργεια. Και βέβαια οι διακυμάνσεις τιμών” σημείωσε ο κ. Δαγούμας, σε σχέση με την αιτιολόγηση της επιβολής των συγκεκριμένων ορίων.

“Συνήθως η αγορά ισορροπεί με ένα μείγμα που θα έχει 50% σε διμερή συμβόλαια και ένα άλλο 50% στη λιανική αγορά με καθημερινή διαπραγμάτευση” συμπλήρωσε, κάτι που ισχύει σε χώρες όπως η Γερμανία κτλ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας