Μενού Ροή
Ρεπορτάζ Energymag: Κωδικός "σόμπα" για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στα Δυτικά Βαλκάνια

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Παρόλο που το θέμα της ενεργειακής φτώχειας εξαπλώνεται γρήγορα στην ΕΕ, έχει ξεχωριστές ιδιαιτερότητες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Μερικές από αυτές τις ιδιαιτερότητες συμβαίνουν όταν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν την πολυτέλεια να αλλάξουν την παλιά αναποτελεσματική υποδομή θέρμανσης ή να αντικαταστήσουν τα καύσιμα θέρμανσης κακής ποιότητας. Καθώς το 65% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά απαιτείται για θέρμανση, η παροχή θερμότητας είναι το κύριο πεδίο δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενεργειακής φτώχειας.

Η θέρμανση ως η κύρια αιτία ρύπανσης του αέρα

Η συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ έδειξε μεγάλη ρύπανση σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία, όπου η κύρια αιτία ρύπανσης από σωματίδια είναι η θέρμανση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και οι φτωχοί πολίτες στην Ανατολική Ευρώπη βασίζονται σε πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους, όπως ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και άνθρακα για θέρμανση, που χρησιμοποιούνται σε παλιές σόμπες χαμηλής απόδοσης.

«Λόγω της συνολικής αναποτελεσματικότητας ολόκληρης της διαδικασίας θέρμανσης, τα νοικοκυριά καίνε περισσότερο ξύλο από ό, τι είναι τεχνικά απαραίτητο για να παραμείνουν ζεστά, γεγονός που αυξάνει το ενεργειακό τους κόστος και δημιουργεί επιπλέον επιπλέον ρύπανση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Έτσι, γίνονται η κύρια αιτία δραματικών εποχιακών αυξήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις κοινότητές τους λόγω της εκτεταμένης χρήσης παλιών και αναποτελεσματικών σομπών, που καίνε καύσιμα χαμηλής ποιότητας », επισημαίνει στο Energymag ο Petar Kisyov, ενεργειακός μηχανικός από τη Βουλγαρία.

Μια έρευνα έδειξε ότι από το συνολικό μερίδιο των σομπών σε όλη την ΕΕ - το 59% βρισκονται στην Ανατολική Ευρώπη και το 49% στα κράτη μέλη της Δυτικής Ευρώπης, ενώ το ποσοστό των σομπών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη μέλη είναι πολύ υψηλότερη - 92%. Αυτό συσχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι η χρήση σομπών και λεβήτων θέρμανσης είναι χαρακτηριστική για περιοχές που δεν τροφοδοτούνται με άλλη υποδομή, όπως κεντρική θέρμανση, υποδομές φυσικού αερίου, έχουν εύκολη πρόσβαση σε ξύλο και κάρβουνο και είναι κοινωνικά διαχωρισμένες.

Κίνητρα για πιο έξυπνη κατανάλωση ενέργειας

Στη Σόφια της Βουλγαρίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια καλή πρακτική, όπου ο Δήμος της Σόφιας πραγματοποιεί εκστρατεία για δωρεάν αντικατάσταση παλαιών εγκαταστάσεων καύσης με νέους πλήρως αυτοματοποιημένους και υψηλής απόδοσης θερμαντήρες σε pellets. Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής αερίου, όπου θα εγκατασταθεί ένας λέβητας αερίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης και επίσης να συνδέσουν το δίκτυο τηλεθέρμανσης.

«Η εκστρατεία θα έχει εκτιμώμενη κάλυψη 20 χιλιάδων νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών είναι επιλέξιμα να λάβουν πολύ σύγχρονη και ενεργειακά αποδοτική συσκευή θέρμανσης, η οποία θα συμβάλει σε μεγαλύτερη θερμική απόδοση, αυξημένο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους », αναφέρει ο κ. Κισιόφ στο EnergyMag.

Στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας, το οποίο εγκρίθηκε το 2020 και αξίζει σχεδόν 180 χιλιάδες ευρώ.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος απαλλάσσονται από τα έξοδα που απαιτούνται για την επανασύνδεση στο δίκτυο και μπορούν να αντέξουν οικονομικά να έχουν έως και τρεις αναπάντητες πληρωμές πριν αποκλειστούν από το δίκτυο.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος του προγράμματος, πρέπει να είναι εγγεγραμμένος ως «ευάλωτος καταναλωτής ενέργειας».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να είναι δικαιούχος αυτών των παροχών.

Ο ευάλωτος καταναλωτής ενέργειας πρέπει να ζει σε ένα νοικοκυριό που έχει εγγραφεί για οικονομική βοήθεια και ανήκει στην κατηγορία «κοινωνικού κινδύνου», που ορίζεται ως μητρότητα, ασθένεια, γήρας, τραυματισμός ή αναπηρία.

Ωστόσο, εάν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν το 25 τοις εκατό του πληθυσμού αναγνωρίζεται από την Ενεργειακή Κοινότητα ως ευάλωτο, σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διαθέτει το πρόγραμμα ανά άτομο που ζει σε ενεργειακή φτώχεια δεν επαρκούν και ότι οι αρχές πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα στο επόμενο διάστημα

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας