Μενού Ροή
Ρίχνει αλλά 40 εκ. Ευρώ η κυβέρνηση στη μάχη κατά της ακρίβειας στο ρεύμα

Εναν τετραψήφιο αριθμό «ενεργειακής αλληλεγγύης» σχεδιάσει να διαθέσει η κυβέρνηση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αποδεδειγμένα αδυνατούν να θερμάνουν τις κατοικίες τους.

Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρεκας με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, μεσω αυτού, οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν την άμεση ανάγκη για θέρμανση του σπιτιού τους τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, με τις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι οποίες θα εξετάζουν τα σχετικά και σε μία ακόμη πρωτοβουλία ειδικά για τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους.

Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης αυξάνεται σε 40 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μετρα για επιχειρήσεις

Δυσβάσταχτο όμως γίνεται το κόστος και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται ήδη με υψηλό κόστος ενέργειας σε σχέση με τους εκτός συνόρων ανταγωνιστές τους.

Συμφωνα με τον υπουργό Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε μία σειρά οικονομικών μέτρων, όπως αυτά της μείωσης των φόρων και του έμμεσου εργοδοτικού κόστους, ελαφρύνοντας τις επιχειρήσεις ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής.

«Παράλληλα, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες, προωθούμε τη μόνιμη λύση στη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες, ανθεκτικές και ανταγωνιστικές. Τέτοιες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις είναι το νέο «Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 450 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους, τα πράσινα διμερή συμβόλαια, η αύξηση του net metering στα 3 MW, αλλά και, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, ένα πλέγμα συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030 κατά 38% σε σχέση με το 2017.»

Αποθήκευση ενέργειας

Ο κ. Σκρεκας εξέφρασε την άποψη ότι εάν είχαμε εφαρμόσει πριν από δέκα χρόνια όλα όσα έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούνται τώρα σε ότι αφορά την αποθήκευση της ενέργειας σήμερα θα είχαμε εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Κι αυτό θα συνέβαινε γιατί σήμερα η ενέργεια από τον ήλιο είναι έως και πέντε φορές πιο φθηνή από εκείνη που προέρχεται από το φυσικό αέριο και από τον λιγνίτη.

Επομένως, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, για την αντικατάσταση των παλιών, ακριβών και ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποσκοπεί στο πραγματικό όφελος των πολιτών, αλλά παράλληλα αποφέρει και υψηλή προστιθέμενη αξία για το περιβάλλον, τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και το σύνολο της οικονομίας.

Κυρίως, όμως, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση της εποχής, αυτή της κλιματικής κρίσης και της κυριότερης αιτίας της, που είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της ακρίβειας, το οποίο ήδη επιβαρύνει τους καταναλωτές και αφορά στα αγροτικά προϊόντα, έχει να κάνει με τις καταστροφές που αυτά έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται όλο και συχνότερα παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες αυτού του καλοκαιριού.

Είναι πλέον επιβλητικά προφανές πως δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο να προστατεύσουμε τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές, όταν βλέπουμε σήμερα να απειλούνται οι κοινωνίες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή από τις δυσμενείς συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας