Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρωσική απαγορευτικό στις πωλήσεις πετρελαίου για όσες χώρες συμμετέχουν σε πλαφόν τιμής – Τι σημαίνει για τις επικείμενες αποφάσεις για το φυσικό αέριο

Αγωγός φυσικού αερίου Gazprom

Το Κρεμλίνο συντάσσει ένα προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους εμπόρους που αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας να το πωλούν σε οποιονδήποτε συμμετέχει σε ανώτατο όριο τιμών, το γνωστό πλαφόν, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το διάταγμα θα απαγορεύσει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που εντάσσονται στον μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών, είπε μια πηγή, χωρίς να δώσει ακριβή ορισμό του πώς θα οριστεί η συμμετοχή σε έναν τέτοιο μηχανισμό.

Ουσιαστικά θα απαγόρευε κάθε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμής στα συμβόλαια για το ρωσικό αργό πετρέλαιο ή προϊόντα και θα απαγόρευε τις φορτώσεις που προορίζονται για οποιεσδήποτε χώρες υιοθετούν τους περιορισμούς, σύμφωνα με το πρόσωπο, που ζητά να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα δεν είναι ακόμη δημόσια.

Η Ρωσική πρόθεση ενδεχομένως προιδεάζει για μια αντίστοιχη αντίδραση στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την επιβολή πλαφόν και στο φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες ένθερμους υποστηριχτές επιβολής του πλαφόν στην τιμή, αλλά είναι από τις λίγες χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream χωρίς προβλήματα.

Η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να συμφωνήσει σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι ένα ανώτατο όριο τιμών. Διπλωμάτες διέκοψαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ανώτατο όριο στα 65 δολάρια το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Οι διαφωνίες για το επίπεδο τιμών παρέμειναν εδραιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.

Δεν είναι σαφές πόσο αντίκτυπο θα είχε στο εμπόριο ένα ανώτατο όριο τιμών ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επίσημοι υποστηρικτές του μέτρου απέχουν ήδη από την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η πολιτική απευθύνεται στην πραγματικότητα σε άλλους σημαντικούς καταναλωτές, όπως η Ινδία, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερο από την ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι έχουν πει σε πολλές περιπτώσεις ότι το έθνος δεν θα προμηθεύσει ενέργεια σε όσους θα ενταχθούν σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Αντίθετα, η χώρα θα ανακατευθύνει την προσφορά πετρελαίου της σε «εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά» ή θα μειώσει την παραγωγή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ινδία, η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν έχουν εγγραφεί στο ανώτατο όριο. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η τελευταία πρόταση έχει το ανώτατο όριο μέχρι στιγμής πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

BALKAN DESK

Σκόπια, του Bojan Stojkovski Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Νάσερ Νουρεντίνι δήλωσε ότι οι αρχές έχουν λάβει «αποδεκτή προσφορά» για τη διαδικασία ανάθεσης...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ συνέχισαν την πτώση τους κάτω από τα 3 δολάρια εν μέσω του ήπιου χειμώνα, που έριξε...

ΑΠΕ

Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία των αιολικών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την MORE να ακολουθεί βραχεία κεφαλή. Πρωταθλητές στη νέα εγκατεστημένη ισχύ MYTILINEOS  και Iberdola Rokas-...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση της τάξης του 187% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανακοίνωσε για το 2022 η MYTILINEOS, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €466 εκατ....

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE