Μενού Ροή
Σ.Φάμελλος - Π.Πέρκα ΕΣΕΚ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό Εθνικό Σχέδιο

Μετά από μήνες διαρροών, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς στόχους, ο κ. Σκρέκας ουσιαστικά αναίρεσε τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της χώρας μας για το 2050, για τον οποίο έχει δεσμευθεί και ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσίασε ακόμη ένα σχέδιο υπερ-δέσμευσης της Ελλάδας στο φυσικό αέριο ακόμα και μετά το 2050, δηλώνοντας ψευδώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το ΕΣΕΚ στηρίζει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Στη νέα πρόταση ΕΣΕΚ παραμένει η πρόσδεση της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας στο φυσικό αέριο, με την εγκατεστημένη ισχύ να αυξάνεται σημαντικά έως το 2030. Επικυρώνεται έτσι η βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξαρτά τη χώρα από ένα εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο που θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μοναδικός στόχος αυτής της επιλογής είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του καρτέλ ενέργειας, το οποίο σωρεύει υπερκέρδη εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω όσον αφορά στην αποθήκευση ενέργειας που θα επιτρέψει την υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση. Είναι πίσω επίσης και ως προς τα προγράμματα εξοικονόμησης, όπου το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του 2020, έχει σοβαρότατα προβλήματα πληρωμών, ενώ από το «Εξοικονομώ 2021» λείπουν σημαντικότατα εργαλεία με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά «κολλημένο». Το Εξοικονομώ για την επιχειρηματικότητα πρακτικά αγνοείται, ενώ το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων παρέμεινε στο ψυγείο για τριάμισι χρόνια και ακόμη δεν έχει εντάξεις έργων. Αντίστοιχα, η υλοποίηση έργων ΑΠΕ προσκρούει στην έλλειψη ηλεκτρικού χώρου και χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ οι ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες θα επέτρεπαν τη συμμετοχή της κοινωνίας στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, είναι «παγωμένες».

Υπενθυμίζουμε τέλος στον κ. Σκρέκα ότι η πράσινη μετάβαση αφορά στο συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Το ΕΣΕΚ που παρουσίασε ακολουθεί τη σταθερή επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είναι υπερκέρδη και εξυπηρετήσεις για λίγους και ακρίβεια αλλά και υποβάθμιση για τη ζωή των πολλών. Με δεδομένες τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον ενεργειακό τομέα από το 2019, η συζήτηση και η διαβούλευση για την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ οφείλει να είναι συμπεριληπτική και εκτεταμένη στην κοινωνία και στη Βουλή, όπως είχε πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από το ΥΠΕΝ να δημοσιεύσει άμεσα στο opengov το προσχέδιο της επικαιροποίησης του ΕΣΕΚ και να προκαλέσει εκτεταμένες και ανοικτές συζητήσεις στη Βουλή και στην κοινωνία προτού προχωρήσει στην υποβολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας