Μενού Ροή
Σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας σε «αλληλεγγύη» με την ΕΕ στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη (11 Οκτωβρίου) το σχέδιο ενεργειακής έκτακτης ανάγκης της ιβηρικής χώρας, μια στρατηγική που σχεδιάστηκε ειδικά για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το χειμώνα και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ισπανίας μεταξύ 5,1% και 13,5% έως τον Μάρτιο του 2023, στη βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Μαδρίτης για «ενεργειακή αλληλεγγύη» με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η νέα ενεργειακή πυξίδα επιδιώκει να προσφέρει «ένα στρατηγικό όραμα για το πώς θα είμαστε πιο ασφαλείς, πώς θα εγγυηθούμε μεγαλύτερη προσιτότητα στις τιμές της ενέργειας και μεγαλύτερη αλληλεγγύη με τους άλλους Ευρωπαίους», δήλωσε την Τρίτη η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera (PSOE/S&D).

Το σχέδιο, με την ονομασία Más Seguridad Energética (Περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια), το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει με πόρους της ΕΕ, περιλαμβάνει 73 μέτρα που ομαδοποιούνται σε έξι βασικά μπλοκ δράσης: εξοικονόμηση ενέργειας και αποδοτικότητα, ενίσχυση της διαδικασίας μετάβασης, προστασία των καταναλωτών, φορολογία, ενεργειακή και τεχνολογική αυτονομία και αλληλεγγύη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από τα κεντρικά σημεία του σχεδίου είναι η προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών. Σε αυτή τη γραμμή, προβλέπεται η παροχή μεγαλύτερης κάλυψης για το κοινωνικό επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας και το θερμικό κοινωνικό επίδομα, καθώς και η μείωση των λογαριασμών 1,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών με κοινόχρηστους λέβητες.

Περιλαμβάνει τεχνική αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού για τον υπαίθριο φωτισμό, αν και δεν θεσπίζει ειδικές ρυθμίσεις και γενικές συστάσεις για την «ορθολογική χρήση» των χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων από τις τοπικές διοικήσεις.

Προβλέπει επίσης την εισαγωγή νέων επεξηγηματικών πληροφοριών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, συγκεκριμένα τη μέση κατανάλωση που καταγράφεται στον ίδιο ταχυδρομικό κώδικα, μια καινοτομία που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της εξοικονόμησης μέσω της σύγκρισης με άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για καταναλωτές με ισχύ μικρότερη από 15 κιλοβάτ (kW) και κατανάλωση μικρότερη από 50.000 κιλοβατώρες (kWh) ετησίως, αντίστοιχα, θα περιλαμβάνουν σύγκριση της κατανάλωσης με παρόμοιους πελάτες στον ίδιο ταχυδρομικό κώδικα, αναφέρει το κείμενο του σχεδίου.

Ορισμένοι από τους στόχους του έχουν ήδη εγκριθεί ή ανακοινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από 21% σε 5% ή η μεταρρύθμιση του ρυθμιζόμενου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας (PVPC) για τη μείωση της μεταβλητότητάς του.

Μεταξύ των στόχων του, το σχέδιο +SE στοχεύει επίσης να δώσει ώθηση στους ηλιακούς συλλέκτες, τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοκατανάλωση, με χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει σε κοινά μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης του ευρωπαϊκού μπλοκ από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, του περιορισμού των εσόδων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και του άνθρακα, και της επιβολής ειδικών φόρων στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ορίστηκε στο 10% της κανονικής ζήτησης, με υποχρεωτικό 5% σε περιόδους αιχμής, ενώ ο φόρος στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανέρχεται στο 33% των έκτακτων κερδών, δηλαδή αυτών που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των τελευταίων τεσσάρων ετών, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας