Μενού Ροή
Σε αναζήτηση λύσεων για μειώσεις στις τιμές ρεύματος η Ευρώπη - Τέλη και φόροι τα εργαλεία

Το ¨όπλο” μειώσεων τελών και φόρων επιστρατεύουν κράτη της Ευρώπης για να ελαφρύνουν τους καταναλωτές από τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, Έτσι η εταιρεία Statnett της Νορβηγίας, ο κρατικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ανακοίνωσε ότι “παγώνει» μέχρι το τέλος του 2023 τα τέλη χρήσης του δικτύου της, ώστε να απαλλαγούν οι καταναλωτές από μία εκ των χρεώσεων που επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Statnett είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι «παγώνει» τα τέλη χρήσης δικτύου από τον Απρίλιο έως το τέλος του 2022, αφού οι τιμές – ρεκόρ του ρεύματος αύξησαν τα έσοδά της από τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία και σε γειτονικές χώρες. Τώρα, η πολιτική αυτή παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα μηδενίσει και τις χρεώσεις για τις απώλειες του δικτύου, από την 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος του 2023. Όπως εκτιμάται, τα νέα, φθηνότερα τιμολόγια θα μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές κατά 11 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 1,12 δισ. ευρώ).

Η κίνηση της Statnett, που διαχειρίζεται την κύρια εθνική υποδομή υψηλής τάσης, μηδενίζει μέρος του λογαριασμού ρεύματος που πληρώνουν οι οικιακοί και εταιρικοί πελάτες. Ωστόσο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν τέλη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, και φυσικά τους προμηθευτές για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Επίσης, η Statnett δήλωσε ότι τα έσοδα από τη διαχείριση των ροών ενέργειας από περιοχές με διαφορετικές τιμές αυξήθηκαν σε 3 δισεκατομμύρια κορώνες για τον Ιούλιο. Μέχρι νωρίτερα τον Αύγουστο του 2022 η εταιρεία είχε κέρδη 11,5 δισ. κορώνες, σε σύγκριση με 5,3 δισεκατομμύρια κορώνες για το σύνολο του 2021.

Η Νορβηγία χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές ζώνες τιμών, με τη βορειότερη ζώνη να έχει κατά μέσο όρο τιμές 12,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) φέτος μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με 193,21 ευρώ/MWh στη νοτιότερη ζώνη.

Επίσης, την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδίαζε να απαλλάξει την εισφορά από ΦΠΑ, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πολίτες που πλήττονται από τις αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου, είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα ο Όλαφ Σολτς, εν όψει των νέων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας που ανακοινώθηκαν, με την «εισφορά φυσικού αερίου» στα 2,419 σεντς/κιλοβατώρα.

«Οι τιμές θα αυξηθούν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να αυξάνονται. Αλλά με 39 δισεκατομμύρια ευρώ ανακουφίζουμε ήδη τους πολίτες. Και ετοιμάζουμε και νέο πακέτο ελάφρυνσης. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στο υψηλότερο κόστος», είχε επισημάνει.

Η απόφαση με την οποία οι εταιρίες παροχής μετακυλίουν στους πελάτες τους το υψηλό κόστος προμήθειας, υπολογίζεται ότι συνεπάγεται επιβάρυνση ύψους 576 ευρώ/έτος για μια τετραμελή οικογένεια έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε από τον καγκελάριο «γρήγορες αποφάσεις» για την ελάφρυνση των πολιτών και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής φόρου στα υπερκέρδη, της εξαίρεσης των προσαυξήσεων του φυσικού αερίου από τον ΦΠΑ και της «περαιτέρω ανάπτυξης» του ενιαίου εισιτηρίου των 9 ευρώ/μήνα για τα μαζικά μέσα μεταφοράς. «Τα χρήματα πρέπει να παραμένουν στους καταναλωτές και όχι να καταλήγουν στο κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της επιβολής φόρου υπερκερδών τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι). «Ξέρετε ότι νομίζω ότι είναι σωστό», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, υπενθυμίζοντας όμως ότι οι Φιλελεύθεροι (FDP) αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο.

Αναφερόμενος στην «εισφορά φυσικού αερίου», ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «τη δικαιότερη από τις πιθανές επιλογές», τόνισε ωστόσο ότι η επιπλέον επιβάρυνση «δεν πρέπει να ξεπεράσει το όριο».

Περισσότερη βοήθεια για τα χαμηλά εισοδήματα ζητούν και τα συνδικάτα των εργαζομένων. Η Ver.di εξέφρασε την ανησυχία της για «κίνδυνο υπαρξιακών δυσκολιών» για πολλά νοικοκυριά, με τον επικεφαλής της Φρανκ Βέρνεκε να ζητά πάγωμα των τιμών για τους καταναλωτές στο επίπεδο του 2021. Από την Ένωση Πρόνοιας Ισότητας, ο Ούλριχ Σνάιντερ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για πακέτο ελαφρύνσεων, αλλά για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των φτωχότερων».

Σύμφωνα επίσης με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, η εισφορά θα κοστίσει στις βιομηχανικές εταιρείες περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις χημικών και μετάλλου.

Το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα κληθούν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο οι καταναλωτές στη Γερμανία από τον Οκτώβριο, είναι 2,419 σεντ ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ειδικοί το υπολόγιζαν σε ένα εύρος από 1,5 έως 5 σεντ ανά κιλοβατώρα κι έτσι «κλείδωσε» τελικά κάπου στη μέση.

Πρόκειται για μια έκτακτη εισφορά, η οποία ουσιαστικά στηρίζει τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Uniper -που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς κρατικής στήριξης - προκειμένου να πληρώσουν χωρίς προβλήματα το πανάκριβο πλέον, εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας