Μενού Ροή
Σε ένα νομοσχέδιο η επιδότηση ρεύματος και η anti-trust - Πότε θα γίνει η πρώτη δημοπρασία από τη ΔΕΗ

της Νεφέλης Ζορμπά,

Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση, αναμένεται να συμπεριληφθούν οι διατάξεις για την υπόθεση anti-trust και τη δημιουργία του ειδικού μηχανισμού στήριξης, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική πρωτοβουλία θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι και οι δύο υποθέσεις αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πηγές, στο νομοσχέδιο ενδέχεται να υπάρχουν διατάξεις και για το σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας, το οποίο θα παρέχει πλέγμα προστασίας για εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά την επόμενη δεκαετία και πρέπει να έχει εκπονηθεί έως το τέλος του έτους.

Πως θα πωληθούν οι ποσότητες ενέργειας

Οι διατάξεις για την υπόθεση anti-trust, που στοχεύουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπουν ότι οι ποσότητες ενέργειας που θα διαθέτει προς πώληση η ΔΕΗ σε τριμηνιαία βάση έως το τέλος του 2024, θα υπολογίζονται από τον ΑΔΜΗΕ. Στο νομοσχέδιο θα προσδιορίζονται επίσης οι προθεσμίες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των πακέτων ενέργειας της ΔΕΗ.

Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται να διεξαχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα σε 15 ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουν συμφωνήσει για τον φορέα παρακολούθησης της διαδικασίας, ο οποίος θα εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Τι προβλέπει για την ενεργειακή απόδοση

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση, η νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζει συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη του εθνικού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας ύψους τουλάχιστον 32,5% το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που είναι σε εξέλιξη, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το 3% του συνολικού εμβαδού κτιρίων της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να ανακαινίζεται σε ετήσια βάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας