Μενού Ροή
Σε επείγουσα αναζήτηση πυρηνικών καυσίμων η βουλγαρική κυβέρνηση

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο υποχρέωσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης για την προμήθεια μη ρωσικών πυρηνικών καυσίμων για τον πυρηνικό σταθμό της χώρας. Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι λειτουργεί με δύο σοβιετικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι μέχρι σήμερα τροφοδοτούνταν μόνο με ρωσικό καύσιμο.

Η πρώτη παράδοση μη ρωσικών καυσίμων πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2024 και η συμφωνία πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τους Ρώσους προμηθευτές, διέταξαν οι νομοθέτες.

Η απόφαση του κοινοβουλίου αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τις δραστηριότητες της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής για την αδειοδότηση και τη φόρτωση μη ρωσικών πυρηνικών καυσίμων έως το 2024. Τα μόνα κόμματα που καταψήφισαν την απόφαση αυτή ήταν το φιλορωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το φιλορωσικό αντιευρωπαϊκό «Vazrazhdane» (Αναγέννηση).

Η πρόταση έγινε από το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο επιχειρηματολόγησε υπέρ της με την ασταθή διεθνή κατάσταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το κόμμα του Μπορίσοφ, η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να εγγυηθεί την ενεργειακή και εθνική ασφάλεια της χώρας παρέχοντας εναλλακτική λύση στα ρωσικά καύσιμα για τον πυρηνικό σταθμό.

Το φιλορωσικό «Vazrazhdane» κατηγόρησε το GERB ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος της αμερικανικής εταιρείας «Westinghouse».

«Οι μισοί από τους αντιδραστήρες στην Ουκρανία λειτουργούν με καύσιμα της Westinghouse. Ωστόσο, επαναλαμβάνω και πάλι – δεν λέει ότι τα καύσιμα θα είναι από την Westinghouse. Εδώ λέει ότι το καύσιμο δεν πρέπει να έχει ρωσικά συστατικά για να αποφευχθούν οι κυρώσεις. Αυτό το καύσιμο μπορεί να είναι «Framatom», μπορεί να είναι «Westinghouse»», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Ντελιάν Ντόμπρεβ (GERB).

Στις 21 Οκτωβρίου, ο εκτελών χρέη υπουργού Ενέργειας Ρόζεν Χρίστοφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει διαγωνισμό για την προμήθεια φρέσκου πυρηνικού καυσίμου για τον ΑΗΣ Κοζλοντούι. Η αμερικανική «Westinghouse» και η γαλλική «Framatom» φαίνεται να είναι οι κύριοι υποψήφιοι προμηθευτές καυσίμων για το βουλγαρικό εργοστάσιο.

Ο Ρόζεν Χρίστοφ εξήγησε ότι η Framatom εργάζεται ήδη για την απομάκρυνση των ρωσικών τεχνολογιών και εξαρτημάτων και θα είναι καθαρή από τις ρωσικές τεχνολογίες μέσα σε λίγα χρόνια Ο ΑΗΣ Κοζλοντούι έχει σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία TVEL για την προμήθεια φρέσκου πυρηνικού καυσίμου μέχρι το τέλος του 2024. Η Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει τα καύσιμα μέχρι την ετήσια επαναφόρτιση ενός από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μέχρι το τέλος του 2024, ενώ για τον άλλο υπάρχει καύσιμο για τη μερική αντικατάστασή του το 2027. Ο πυρηνικός σταθμός παράγει περίπου το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και είναι το κλειδί για τη διατήρηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας