Την επιτάχυνση των ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε πέντε θαλάσσιες περιοχές και μια χερσαία, με στόχο να υπάρχει σαφής εικόνα το αργότερο ως τα τέλη του 2023, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί από τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο χερσαίο οικόπεδα των Ιωαννίνων, με έκταση 4,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχώρηση αυτή θεωρείται η πιο ώριμη δεδομένου ότι η Energean που είναι η μισθώτρια εταιρεία έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης. Μάλιστα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι εξορύξεις ειδικά για αυτό το κοίτασμα, ως τα τέλη του 2023.
Η περιοχή των Ιωαννίνων βρίσκεται νότια της Περι-Αδριατικής λεκάνης στην οποία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν αξιοποιήσει η Ιταλία, η Αλβανία και η Κροατία.
Η περιοχή είχε αρχικά ερευνηθεί από τον Ιταλικό στρατό κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 10 ερευνητικές γεωτρήσεις από το ελληνικό κράτος στις δεκαετίες του 1960 και του 1980.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean θα μπορούσε να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση το καλοκαίρι του 2023, εφόσον ολοκληρωθούν από την ΕΔΕΥ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.
Ιόνιο
Στον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στον Κυπαρισσιακό κόλπο (Περιοχή 10) και στην περιοχή Ιόνιο που καλύπτει έκταση 6,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς.
Στις δύο περιοχές ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος SW Cook για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.
Στην Κρήτη
Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις αφορούν και δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα οποία θεωρούνται τα πλέον υποσχόμενα σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εντοπισμού μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Οι δύο περιοχές, με συνολική έκταση σχεδόν 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουν παραχωρηθεί σε κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total με ποσοστό 40% έκαστη και τα ΕΛΠΕ με 20%.
Για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές της Κρήτης θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί τέσσερις φορές από τον Ιούνιο του 2019 που κατατέθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένεται να συζητηθεί στις 5 Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός
Η Ελλάδα θα επιταχύνει τα έργα έρευνας για φυσικό αέριο σε συντονισμό με ιδιώτες επενδυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, καθώς η χώρα έχει ως στόχο να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα έχει ως στόχο να γνωρίζει έως το 2023 το κατά πόσον διαθέτει ικανοποιητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία να έχει συμφέρον να αντλήσει, με τα πρώτα σημάδια να κάνουν την κυβέρνηση "αισιόδοξη" σε αυτό το επίπεδο.
"Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη με επιτελείς της Ελληνικής Ρυθμιστικής Εταιρείας Υδρογοανανθράκων και στελέχη του ενεργειακού κλάδου.
Τα βασικά μηνύματα του Πρωθυπουργού για το θέμα ήταν:
- Η επιτάχυνση του προγράμματος έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων.
- Η αναβάθμιση των έργων για την έρευνα υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας.
- Είπε τέλος ότι "θέλουμε έως το τέλος του 2023 να έχουμε σαφή εικόνα για τα αποθέματα φυσικού αερίου και εάν μπορούν να αξιοποιηθούν".
Ο Κ. Σκρέκας
Στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΝ στην ΕΔΕΥ είπε τα εξής: Το ΥΠΕΝ θα κάνει άμεσα 3 πράγματα.
- Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
- Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
- Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.