Μενού Ροή
Σήμερα η εργαλειοθήκη της Κομσιόν για τα “ενεργειακά” αναχώματα - Μέτρα αποφυγή του αυτοκινήτου και επενδύσεις fast trackσε ΑΠΕ

Τις επικαιροποιημένες προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στο τέλος του μήνα, όπου και πρόκειται να φανεί εάν θα υπάρξει και μια συντονισμένη αντίδραση των κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών.

Με βάση πληροφορίες από το προσχέδιο της Κομισιόν που δημοσίευσε χθες βράδυ το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η “εργαλειοθήκη” της Κομισιόν περιλαμβάνει προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και μέτρα στήριξης των καταναλωτών.

Μέτρα fast-track

Χαρακτηριστικά στο προσχέδιο τονίζεται, ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Αποφυγή αυτοκινήτου

Έτσι, προτάσεις - συστάσεις που πριν λίγο καιρό θα φάνταζαν … ουτοπικές πλέον είναι στις επιλογές που προτείνονται. Και δεν είναι άλλες από την αποφυγή χρήσης του αυτοκινήτου, τη μείωση των ορίων ταχύτητας, (όπως την εποχή της μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης του 1970) αλλά και συστάσεις για κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.

Όλα αυτά, με βάση το προσχέδιο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στα κτίρια

Πέρα από την παραίνεση για αλλαγή της συμπεριφοράς και των συνηθειών με στόχο την εξοικονόμηση, τονίζεται η ανάγκη για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο.

ΑΠΕ

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι θα πρέπει η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ε.Ε. έως το τέλος της δεκαετίας  να φτάσει τα 300 GW, από 136 GW στο τέλος του 2020, που αναλογούσαν στο 5% της συ νολικής ηλεκτροπαραγωγής  της Ένωσης

Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο, προτείνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των δημόσιων κτηρίων που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές έως το 2025 αλλά και να καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των νέων κτηρίων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα π.χ. σε κατασκευές δίνεται ένα “μπόνους” δόμησης 10% σε περιπτώσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Μάλιστα η Κομισιόν υπολογίζει ότι εάν η Πρωτοβουλία εφαρμοστεί πλήρως, θα μπορούσε να προσθέσει 17 τεραβατώρες πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, ενώ έως το 2025 θα οδηγήσει συνολικά σε παραγωγή 42 TWh, ποσότητα 35% υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του πακέτου Fit for 55 που έχουν ως ορίζοντα το 2030.

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο δίνεται έμφαση στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής παραγωγής εξοπλισμού για υποδομές ΑΠΕ ώστε να σταματήσει η υπερβολική εξάρτηση των 27 από εισαγωγές από Κίνα. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 75% των πάνελ προέρχονται από την Κίνα με κόστος για την ΕΕ 8 δισ. ευρώ.

Προς πλήρη διακοπή

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης. Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας