Μενού Ροή
Σκρέκας: Επί τάπητος ο νέος κανονισμός στο αυριανό συμβούλιο υπουργών ενέργειας της ΕΕ

Σε σειρά επαφών αναμένεται να προβεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το επόμενο διήμερο κατά την επίσκεψή του σε Γερμανία, για το φόρουμ των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και το Λουξεμβούργο, για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου θα τεθεί  το σχέδιο Κανονισμού της Ευρ. Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα στην Αθήνα και με τα ενεργειακά ζητήματα στην ατζέντα του αναμένεται o Καγκελάριος Όλαφ Σολτζ την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

Στο Λουξεμβούργο όπου θα διεξαχθεί το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, θα γίνει μια προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που άφησε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ουσιαστικά εστίασε στα “αναχώματα” που πρέπει να στηθούν για την αντιμετώπιση του ενεργειακού το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα, η συμφωνία που επετεύχθη κινείται σε τρεις άξονες: στη μείωση ζήτησης, στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη μείωση των τιμών ενέργειας για επιχειρήσεις νοικοκυριά. Βέβαια προς επίλυση παραμένει το θέμα για τη μείωση των τιμών όπου είναι ενταγμένη και η προβληματική για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Πάντως σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι, υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης πρέπει να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού, την αποφυγή της επιβολής περιορισμών στις καταναλώσεις (rationing) και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, προσθέτοντας ότι η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς πρέπει να προφυλαχθεί.

“Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν ενεργά όλα τα δυνατά μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό για τη ζήτηση φυσικού αερίου για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου «Save Gas for a Safe Winter», που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2022” ανέφερε η Κομισιόν τεκμηριώνοντας τον Κανονισμό προσθέτοντας ότι: “Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, μέτρα μείωσης της ζήτησης στα κτίρια που διαχειρίζονται οι δημόσιες αρχές και στους εμπορικούς και υπαίθριους χώρους”.

Πέρα από τη μείωση της ζήτησης έχει ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση αλλά και οι τελικές αποφάσεις τόσο για τον εναλλακτικό μηχανισμό τιμολόγησης ώστε να “διορθωθούν” στρεβλώσεις με τον Ολλανδικό Δείκτη TTF, την κοινή πλατφόρμα προμηθέας φυσικού αερίου και να καταστεί μια βασική πύλη εισόδου ποσοτήτων αερίου στην ΕΕ αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί ο προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου που θα βάλει φρένο στις υψηλές πτήσεις τιμών.

Για τα παραπάνω υπάρχει ήδη τεχνική επεξεργασία που έχει αποτυπωθεί στον Κανονισμό αλλά μένει να μπει και η τελική σφραγίδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας