Μενού Ροή
Σκυλακάκης: Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εάν συνεχίσει το ράλι στο φυσικό αέριο

Nέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας - αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει καρφωμένη στα ύψη - προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο OPEN.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο σχήμα των οριζόντιων επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που μόνο για τον Σεπτέμβριο κόστισε στον προϋπολογισμό 600 έως 800 εκατ. ευρώ - όπως ο ίδιος αποκάλυψε - αν η καταιγίδα στην ενέργεια συνεχιστεί με τα σημερινά χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα των οικονομιών αυτή την στιγμή είναι το φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας πως αν το φαινόμενο των εκρηκτικών τιμών στο φυσικό αέριο αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά «θα είναι σαν να δεχόμαστε έναν υβριδικό οικονομικό πόλεμο και θα πρέπει να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα, κάτι που η Γερμανία, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο ήδη ξεκίνησε να κάνει».

«Το θέμα του φυσικού αερίου σε τιμή 300 ευρώ η μεγαβατώρα δεν αντιμετωπίζεται χωρίς λήψη ισχυρών μέτρων», είπε, εξηγώντας πως μιλά για μέτρα εξοικονόμησης και υποκατάστασης (σ.σ. για παράδειγμα καυστήρων φυσικού αερίου με παλιούς καυστήρες πετρελαίου).

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, το κόστος - αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αν οι τιμές παραμείνουν καρφωμένες ψηλά σε όλο το επίπεδο της σεζόν θέρμανσης μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι - θα είναι το κόστος μιας νέας πανδημίας. Όπως είπε, η Ελλάδα πλήρωνε παλιά (π.χ. το 2019) 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ πέρσι (Αύγουστος 2021 - Αύγουστος 2022) πλήρωσε 4-5 δισ. ευρώ. «Η διαφορά είναι κατευθείαν από την τσέπη του ελληνικού λαού».

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως ο Σεπτέμβριος είναι ένας ειδικά κακός μήνας - δεν αποκλείεται δηλαδή να είναι ο χειρότερος μήνας από άποψης τιμών - καθώς τα υδροηλεκτρικά, που δίνουν φτηνό ρεύμα, έχουν χαμηλή στάθμη νερού, οι ΑΠΕ επίσης έχουν μικρή δυναμικότητα, διότι δεν φυσάει πολύ και οι λιγνίτες δεν έχουν ακόμη φουλάρει. Αυτοί οι τρεις λόγοι συντηρούν ελπίδες για μείωση των τιμών το επόμενο διάστημα.

Επίσης, ανέφερε πως υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια αλλά περιορισμένα για νέα μέτρα έως το τέλος του χρόνου. «Το πακέτο στήριξης θα "κλειδώσει" όσο γίνεται πιο κοντά στη ΔΕΘ, ώστε να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα». Το πώς θα κινηθεί το 2023 είναι μια δεύτερη συζήτηση.

Για το τέλος επιτηδεύματος και τα σενάρια περί μείωσης ή κατάργησής του, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να τοποθετηθεί, ενώ έδειξε έμμεσα προς την κατεύθυνση των συνταξιούχων και ιδίως των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας πως προτεραιότητα στα μέτρα ανακούφισης έχουν «αυτοί οι οποίοι πλήττονται από τον πληθωρισμό δυσανάλογα και δεν έχουν τρόπο εύκολα να προσαρμόσουν τα εισοδήματά τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας