Μενού Ροή
Σλοβακία: Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για βασικές ανάγκες όπως η ενέργεια

Σχεδόν το 6% των Σλοβάκων απειλούνται από τον πληθωρισμό σε σημείο που ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τα χρέη τους, ποσοστό που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία αναφέρεται μόνο στην Ιταλία και την Κύπρο. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν οικονομικά αποθέματα ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την τρέχουσα κατάσταση.

Η ανάλυση, ωστόσο, δείχνει ότι ακόμη και πριν από τον πληθωρισμό, οι άνθρωποι στην Κύπρο, την Ιταλία και τη Σλοβακία ήταν οι πιο ευάλωτοι. Στη Σλοβακία, το 4,6% των ανθρώπων δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τις δαπάνες τους και να πληρώσουν τα χρέη τους. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 1,1% ποσοστιαίες μονάδες λόγω του πληθωρισμού και κατά 0,1% ποσοστιαίες μονάδες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Η πραγματική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων θα επέλθει αργότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σταθερά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την αύξηση των τιμών καταναλωτή και των επιτοκίων το 2022», αναφέρεται στην ανάλυση, προσθέτοντας ότι τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για βασικές ανάγκες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα.

«Δεδομένου ότι και οι δύο συνιστώσες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό το 2022, τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση», προστίθεται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας