Μενού Ροή
Σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην ΕΕ πιθανή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια βραχυπρόθεσμη διακοπή όλων των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε «βαθιές οικονομικές συνέπειες» και θα απαιτούσε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης, σύμφωνα με ανάλυση του think-tank Bruegel.

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν εναλλακτικές προμήθειες.

Σε μια ανάλυση που αναμένεται να δημοσιευθεί την Πέμπτη (27 Ιανουαρίου), το Bruegel δήλωσε ότι αν η Ρωσία διακόψει όλο το φυσικό αέριο, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να επιβάλει έκτακτα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης – όπως το κλείσιμο εργοστασίων – για να αποφευχθούν σοβαρές ελλείψεις.

Ο Σιμόν Ταλιαπιέτρα από το Bruegel, δήλωσε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε «βαθιές συνέπειες για την οικονομία».

«Ένα τέτοιο σενάριο πολέμου θα συνεπαγόταν δύσκολες και δαπανηρές αποφάσεις για την Ευρώπη για την ομαλή διαχείριση της κατάστασης», είπε.

Οι τιμές στους λογαριασμούς των νοικοκυριών των Ευρωπαίων έχουν ήδη αυξηθεί, ενώ ορισμένες βιομηχανίες που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν την παραγωγή.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% της χρήσης φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των χωρών. Τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με αγωγούς που έχουν σχεδιαστεί για να εισάγουν φυσικό αέριο από την Ανατολή και όχι από τη Δυτική Ευρώπη, θα μπορούσαν να υποστούν ελλείψεις εάν η Μόσχα διέκοπτε την παροχή, δήλωσε το Bruegel.

Η ανάλυση ανέφερε ότι η πλεονάζουσα χωρητικότητα των υποδομών θα μπορούσε να προσθέσει 17 TWh LNG εβδομαδιαίων εισαγωγών από τη Νορβηγία και τη Βόρεια Αφρική – σχεδόν αντικαθιστώντας τα επίπεδα που έλαβε η Ευρώπη από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι χώρες αυτές μπορεί να μην είναι σε θέση να αυξήσουν τις παραδόσεις και θα χρειαστούν επίσης μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης.

Σε ένα σενάριο με πολύ κρύο καιρό και χωρίς ρωσικό αέριο από τον Φεβρουάριο, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ θα μπορούσαν να αδειάσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου διακοπούν τον επόμενο χειμώνα και μετά, η ανάλυση αναφέρει ότι η ΕΕ θα δυσκολευτεί περισσότερο να το διαχειριστεί.

Η Ευρώπη θα πρέπει να περιορίσει περαιτέρω τη χρήση φυσικού αερίου, με επιλογές όπως η μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας με καύσιμο άνθρακα – που θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες εκπομπές CO2 – ή η Γερμανία να καθυστερήσει το κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων, μια πολιτικά ευαίσθητη απόφαση.

Η εκτίναξη της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, πλήττοντας την οικονομία της ΕΕ και τις φτωχότερες χώρες που υποβάλλουν προσφορές για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης και η αχρησιμοποίητη χωρητικότητα των αγωγών θα μπορούσαν τεχνικά να καλύψουν τις 1.700 TWh φυσικού αερίου που λαμβάνει η Ευρώπη από τη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία του 2021.

Το Bruegel αναφέρει ότι στην πράξη μπορεί οι επιλογές αυτές να μην γίνουν, δεδομένης της περιορισμένης παγκόσμιας ικανότητας υγροποίησης και των υφιστάμενων συμβάσεων των προμηθευτών για την αποστολή φορτίων LNG στην Ασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας