Μενού Ροή
Απαγόρευση στην θέρμανση με ορυκτά καύσιμα θα επιβάλλει η αυστριακή κυβέρνηση από το 2023

Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τις νέες θερμάστρες πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου από το 2023, κάτι που θα επεκταθεί και στην αντικατάσταση των υφιστάμενων θερμαστρών, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Ο οικοδομικός τομέας της Αυστρίας έχει επιδόσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ενώ τα κτίρια καταναλώνουν το 25% του φυσικού αερίου, οι εκπομπές τους είναι μόλις το 13% του συνόλου της χώρας. Με τη χώρα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι εμπειρογνώμονες είχαν ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης από το φυσικό αέριο.

«Πραγματική ανεξαρτησία, πραγματική ασφάλεια, θα υπάρξει μόνο όταν απελευθερωθούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», εξήγησε η υπουργός Ενέργειας Λεονόρ Γκέβεσλερ.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αλλά πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές λύσεις το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η ίδια.

Για τα κτίρια, η αλλαγή των θερμαντήρων θα σήμαινε να βασιστούμε σε «γνωστές τεχνολογίες». Οι αντλίες θερμότητας, η ηλιοθερμία και η τηλεθέρμανση θεωρούνται γενικά βέλτιστες πηγές θερμότητας. Στην Αυστρία, οι θερμάστρες πέλετ με βάση τη βιομάζα είναι επίσης δημοφιλείς στους ανθρώπους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Από το 2023, οι ορυκτές θερμάστρες απαγορεύονται από τα νέα κτίρια. Τα χαλασμένα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου και άνθρακα πρέπει να αντικατασταθούν με θερμαντήρες φιλικούς προς το κλίμα.

Από το 2025, οι παλιές θερμάστρες άνθρακα και πετρελαίου πρέπει να αντικατασταθούν. Ξεκινώντας από τα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να μην υπάρχουν ιδιωτικές θερμάνσεις πετρελαίου και άνθρακα μέχρι το 2035. Μέχρι το 2040, όλες οι θερμάνσεις φυσικού αερίου πρέπει να αντικατασταθούν.

Ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές θερμότητας απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, καθώς θα αλλάξει το σύνταγμα της χώρας.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας