Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline

Μια απο τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων η Colonial Pipeline έκλεισε ολόκληρο το δίκτυό της, το οποίο προμηθεύει το 45% του συνόλου των καυσίμων που καταναλώνονται στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, έπειτα από κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι η επίθεση προκλήθηκε από κακόβουλο (ransomware) λογισμικό. Η εταιρεία μεταφέρει ημερησίως 2,5 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, ντίζελ, καυσίμου αεριωθούμενων και άλλων εξευγενισμένων προϊόντων μέσω αγωγών που εκτείνονται απο το Τέξας ως το Νιου Τζέρσει.

Η Colonial έκλεισε τα συστήματά της για να περιορίσει την απειλή, μόλις έμαθε για την επίθεση την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Αυτή η ενέργεια σταμάτησε προσωρινά τις λειτουργίες και επηρέασε ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής της, δήλωσε η εταιρία.

“Στις 7 Μαΐου, η εταιρία Colonial Pipeline έμαθε ότι ήταν θύμα κυβερνοεπίθεσης”, ανακοίνωσε η εταιρεία. “Έχουμε παύσει τη λειτουργία σε μερικά από τα συστήματά μας προληπτικά για να περιορίσουμε την απειλή, η οποία έχει διακόψει προσωρινά όλες τις λειτουργίες των αγωγών και έχει επηρεάζει ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής μας”.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ransomware. Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει τα συστήματα κρυπτογραφώντας δεδομένα και ζητώντας λύτρα για να ανακτηθεί η πρόσβαση. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο όμιλος αναφέρει ότι προσέλαβε μια “κορυφαία” εταιρία κυβερνοασφάλειας για να επιλύσει το πρόβλημα και ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για τη φύση και την έκταση του συμβάντος αυτού. “Επικοινωνήσαμε με τις δυνάμεις επιβολής του νόμουκαι άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες”, επισημαίνει η Colonial Pipeline.

“Επί του παρόντος, ο κύριος στόχος μας είναι η ασφαλής και αποτελεσματική αποκατάσταση των υπηρεσιών μας για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία”, προσθέτει η εταιρία που επισημαίνει ότι “εργάζεται επιμελώς για να λύσει αυτό το πρόβλημα και να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση”.

Το δίκτυο της Colonial Pipeline από τον Κόλπο του Μεξικο μέχρι την Ανατολική ακτή.

Η Colonial Pipeline είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών για εξευγενισμένα προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με έδρα στην Alpharetta της Georgia διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών των ΗΠΑ και μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, πετρελαίου και καυσίμων αεροσκαφών μεταξύ Κόλπου του Μεξικό και της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1961 και η κατασκευή του αγωγού μήκους 8.850 χιλιομέτρων άρχισε ένα χρόνο μετά.

 

Διαβάστε επίσης

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

της Νεφέλης Ζορμπά, Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαβούλευση του οδηγού του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να τεθεί...

BALKAN DESK

Η Σερβία έχει ξεκινήσει την ενεργειακή μετάβαση μέσω της σύνταξης ενός κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου της έγκρισης του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα...

ΑΠΟΨΕΙΣ

του Νίκου Φιλιππίδη Πανευρωπαϊκά υπάρχει μεγάλο θέμα με την ενεργειακή μετάβαση. Παρατηρούνται πολλά μπρος-πίσω. Και μέσα σε όλα, πολύς λαϊκισμός και πολιτικά παιχνίδια στις...

ΑΠΕ

Μια αρκετά πρωτότυπη εξέλιξη είχε η τελευταία διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Γερμανία. Αρκετοί διαγωνιζόμενοι ζήτησαν μηδενική κρατική υποστήριξη στις...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE