Μενού Ροή
Πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η λιγνιτική μονάδα Πτολειμαίδα V - Τα σενάρια και τα νέα αυξημένα κόστη

Σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του κόστους ρύπων, πολύ νωρίτερα του αναμενομένου, θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα V της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοδελίδας kozan.gr, εκτιμάται ότι εντός του 2021, θα βάλει “μπρος” η τελευταία λιγνιτική μονάδα της χώρας, αποκλειστικά για δοκιμές, με τη χρήση πετρελαίου, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσει κι η εμπορική της λειτουργία, με χρήση λιγνίτη.

Η λειτουργία της Πτολεμαίδας V με άλλο καύσιμο (φυσικό αέριο), έχει προσδιοριστεί, χρονικά, για το 2025 κι αφού προηγηθούν κι υλοποιηθούν οι εργασίες για τη μετατροπή της μονάδας.

Η μετατροπή αυτή, που έχει αποφασιστεί οριστικά, ενδεχομένως να δρομολογήσει και μια σειρά ακόμη από διάφορες εξελίξεις κι αναθεώρηση αρχικού σχεδιασμού για τη λειτουργία της μονάδας όσο θα χρησιμοποιεί λιγνίτη.

Για παράδειγμα, αυτό που εξετάζουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ενέργειας είναι αν τελικά θα κατασκευαστεί ή όχι ο ταινιόδρομος μεταφοράς λιγνίτη από τα ορυχεία προς την Πτολεμαίδα V.

Για να μη δαπανηθούν περαιτέρω χρήματα εξετάζεται το σενάριο η μεταφορά του λιγνίτη, για όσο χρονικό διάστημα η μονάδα λειτουργεί με λιγνίτη, να γίνεται με φορτηγά.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της μονάδας με φυσικό αέριο, όπως αναφέρει, στο kozan.gr, έμπειρο στέλεχος της ΔΕΗ, η μετατροπή αυτή της μονάδας θα στοιχίσει περίπου 264 εκατομμύρια ευρώ και θα προστεθεί στο 1,4 δις. ευρώ που ήδη υπολογίζεται ότι έχει δαπανηθεί για το έργο.

Μελέτη

Σύμφωνα με τη συγκριτική τεχνο-οικονομική ανάλυση που εκπονήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Εnervis, το Green Tank και την Client Earth, πριν την μεγάλη άνοδο στις τιμές του φυσθκού αερίο και των ρύπων, η αντικατάσταση του λιγνίτη από ορυκτό αέριο είναι η πιο φθηνή επιλογή που υπολογίζεται σε 65 ευρώ /ΜWh.

Για πιο υψηλές τιμές καυσίμου, το πιο ρεαλιστικό από τα δύο σενάρια εξέλιξης τιμών CO2 και για λειτουργία 4.000 ωρών τον χρόνο, το σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενάργειας (LCOE) υπερβαίνει τα 120 ευρώ/ΜWh.

Ωστόσο το κόστος των ρύπων υπολογίζεται στο 1/3 του λιγνίτη, περίπου στα 83 εκατ.. ευρώ το χρόνο. Κατά την ανάλυση, η επέκταση στο φυσικό αέριο, συγκεντρώνει περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας σε σχέση με άλλες τεχνολογίες που φτάνει τα 405 άτομα.

Αντίστοιχα, το καθαρό κόστος εγκατάστασης (δηλαδή δίχως να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της λειτουργίας και της παραγόμενης ενέργειας), το οποίο ωστόσο δεν δίνει την πλήρη εικόνα για την οικονομική ανταγωνιστικότητα των τεσσάρων τεχνολογικών λύσεων είναι: Για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 (CCS)  έως 2,8 δισ. ευρώ, για τη θερμική αποθήκευση 739 εκατ. ευρώ και για τη βιομάζα στα 230-290 εκατ. ευρώ.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας