Μενού Ροή
Σταμάτησαν οι ρωσικές εξαγωγές άνθρακα λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων

Οι ρωσικές εξαγωγές άνθρακα σταμάτησαν ουσιαστικά λόγω της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οντότητες εντός του μπλοκ να εξυπηρετούν αποστολές του αγαθού σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Suek JSC, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης θερμικού άνθρακα της Ρωσίας, δεν ήταν σε θέση να στείλει προμήθειες από τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση και οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι αγορές ασφάλισης και αντασφάλισης κυριαρχούνται από εταιρείες της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους πλοιοκτήτες να βρουν κάλυψη, ανέφεραν οι πηγές.

Η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και άλλων αγαθών στο μπλοκ άρχισε στις 10 Αυγούστου, μετά από μια περίοδο σταδιακού περιορισμού διάρκειας τεσσάρων μηνών. Σε μια διευκρίνιση νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κομισιόν ανέφερε ότι οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης στους φορείς της ΕΕ να παρέχουν υπηρεσίες -όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση- σε όλες τις αποστολές τέτοιων προϊόντων που προέρχονται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο, ελέγχοντας περίπου το 17% των παγκόσμιων αποστολών. Σημειώνεται ότι η βιομηχανία άνθρακα αντιπροσωπεύει περίπου το 1% της ρωσικής οικονομίας.

Καθώς η Ρωσία ανακατεύθυνε τον άνθρακά της στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, εξαγωγείς όπως η Αυστραλία αντικατέστησαν τις ποσότητες στην Ευρώπη. Αυτό οδήγησε σε υψηλότερες τιμές, οι οποίες έχουν ήδη δεκαπλασιαστεί το τελευταίο έτος.

"Η απαγόρευση του άνθρακα μπορεί επίσης να οδηγήσει στην παγκόσμια αύξηση των τιμών για άλλες πηγές ενέργειας, όπως το LNG, καθώς όλα συνδέονται και η Ευρώπη αυξάνει τη ζήτηση", δήλωσε ο Dmitry Smolin, αναλυτής της Sinara Investment Bank.

Στην Ευρώπη, οι τιμές χονδρικής πώλησης ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 10 φορές τον εποχικό μέσο όρο τους τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και οι διακοπές λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας αποδυναμώνουν την προσφορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας