Μενού Ροή
Την αποκατάσταση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα ζητά το κόμμα της Πολωνίας

Ο Σλάβομιρ Μέντζεν, νέος ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος KORWiN δήλωσε ότι επιθυμεί την αναστολή του εμπάργκο του ρωσικού άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι η προέλευση του άνθρακα δεν έχει σημασία για τους ανθρώπους που τον χρησιμοποιούν για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Η πολωνική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα τον Μάρτιο στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, κάτι που κατά τον Μέντζεν ήταν ένα λάθος βήμα της Βαρσοβίας.

«Θα πρέπει να ρωτήσετε κάποια ηλικιωμένη κυρία που θα υποφέρει από το κρύο τον χειμώνα αν θα θέρμαινε με άνθρακα από τη Ρωσία ή όχι. Για αυτή την ηλικιωμένη κυρία, η οποία θα πάγωνε στο μικρό της διαμέρισμα, η προέλευση του άνθρακα δεν θα είχε καμία διαφορά», δήλωσε ο πολιτικός στο Radio Zet.

Ο Μέντζεν δήλωσε ότι αν ήταν στο χέρι του, δεν θα εμπόδιζε τις εισαγωγές άνθρακα στην Πολωνία «από οπουδήποτε», ακόμη και από τη Ρωσία. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει την υιοθέτηση κανονισμών σε επίπεδο ΕΕ, πρόσθεσε.

Μέχρι την περασμένη άνοιξη, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στην Πολωνία. Το 2021, οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανήλθαν στο 65% των συνολικών εισαγωγών άνθρακα της χώρας, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου, το 66% της ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Πολωνίας προέρχεται από άνθρακα. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί (46%) Πολωνοί δηλώνουν ότι θερμαίνουν τα σπίτια τους με άνθρακα, όπως προκύπτει από έρευνα του Πολωνικού Κέντρου Έρευνας Κοινής Γνώμης (CBOS).

Η Πολωνία αντιμετωπίζει τώρα την έλλειψη άνθρακα και τις υψηλές τιμές. Για να μετριάσει την αύξηση των τιμών, η κυβέρνηση εισήγαγε μια εφάπαξ επιδότηση 3000 zł (627 ευρώ) για όλα τα νοικοκυριά που αποδεικνύουν ότι έχουν σόμπες άνθρακα. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για την πληρωμή από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Τα πρώτα νοικοκυριά έχουν ήδη λάβει τις επιδοτήσεις τους.

Το κόμμα KORWiN ιδρύθηκε από μια ομάδα δεξιών, ευρωσκεπτικιστών Πολωνών πολιτικών το 2015 και πήρε το όνομά του από τον αμφιλεγόμενο πρώην ευρωβουλευτή Γιάνους Κόρβιν-Μίκε, 79 ετών, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές του. Ο Μέντζεν, 36 ετών, εξελέγη τη Δευτέρα νέος ηγέτης του κόμματος και αντικατέστησε τον Korwin-Mikke.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας