Μενού Ροή
Πως θα υπολογιστεί η "φορολογητέα" ύλη των ηλεκτροπαραγωγών - Σε 620 εκατ. υπολογίζουν τα υπερκέρδη οι θεσμοί

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε χθες βράδυ μια μακροσκελής ρύθμιση που αφορά στην έκτακτη αναδρομική οικονομική ενίσχυση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών, στην έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, στην χρηματοδότηση «Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» από τον ειδικό λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και χρηματοδότηση δράσεων απόσυρσης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Παράλληλα προβλέπεται ο ορισμός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως φορέα υλοποίησης προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η έκτακτη εισφορά παραγωγών ενέργειας

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της τροπολογίας, στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπολογίζει το ποσό της εισφοράς, ανά παραγωγό, που στη συνέχεια επιβάλλεται από το ΥΠΕΝ και εισπράττεται από την ΑΑΔΕ.

Βέβαια στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 αναφέρεται ότι από για τη φορολόγηση που φτάνει το 90% σταθμίζεται το ποσοστό συμβάσεων πώλησης με σταθερή τιμή (σταθερά τιμολόγια), ενώ αφαιρούνται οι εκπτώσεις και οι επιστροφές από διμερείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν συναφθεί πριν την 8η Μαρτίου 2022 . Επίσης αναφέρεται ότι για επιμέρους λεπτομέρειες θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να διευθετηθούν εκκρεμή ζητήματα.

Ουσιαστικά για τεχνικά ζητήματα το “μπαλάκι” περνάει στη ΡΑΕ που καλείται εν μέσω αντιδράσεων της αγοράς να προσδιορίσει το τι και πώς θα φορολογήσει επακριβώς στη βάση βέβαια της εν λόγω ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί ρεύματος εστιάζουν στο ότι δε θα πρέπει να συνυπολογιστούν στη φορολογητέα ύλη οι εκπτώσεις που έχουν δώσει και άρα να μη φορολογηθούν γι αυτές, κάτι που όπως φαίνεται έγινε δεκτό. Επίσης εστιάζουν και στο ότι η βάση σύγκρισης που διαμορφώθηκε για τις μονάδες φυσικού αερίου (Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021 σε αντιπαραβολή με τον Οκτώβριο 20212 – Μάρτιο 2022) δε δείχνει αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα, καθώς το 2020, μονάδες φυσικού αερίου δε λειτουργούσαν και άρα είχαν, σύμφωνα με τις εταιρίες, μηδενικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναμένουν περαιτέρω διασαφηνίσεις για το πώς θα μπει το πλαφόν τιμής ανά μορφή παραγόμενης ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι η διάταξη καλύπτει το διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο ως και το φετινό Ιούνιο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η ΡΑΕ, η οποία έχει κάνει έναν πρώτο υπολογισμό ως το Μάρτιο, θα πρέπει να κάνει την ίδια δύσκολη δουλειά και για το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου.

Τα ποσά

Πάντως στην 14η Έκθεση για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση γίνεται λόγος για έσοδα που αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 560 εκ ευρώ για το διάστημα Οκτωβρίου- Ιουνίου.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για το 90% των υπερεσόδων και κάνει τη σχετική αναγωγή, τότε προκύπτει ένα καθαρό ποσό- αφού αφαιρεθούν εκπτώσεις και χρεώσεις σταθερών τιμολογίων- περίπου 620 εκ ευρώ.

Αναδρομικά

Μαζί με την εισφορά των παραγωγών Ενέργειας στον "κρατικό" κουμπαρά, στη Βουλή προωθήθηκε και το νέο το πλαίσιο για τα αναδρομικά για την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής, που θα τρέξει από τον περασμένο Δεκέμβριο ως το τέλος Μαίου.

Όπως αναφέρεται, επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Το μέτρο αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιστροφή θα δοθεί σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπολογίζεται ότι το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα φτάσει σε περίπου 280 εκατ. Ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας