Μενού Ροή
Στην Αστυπάλαια σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης. Πως θα μετατραπεί σε "πράσινο" νησί

Παρουσιάζεται σήμερα στην Αστυπάλαια το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ceo της VW Χέρμπερτ Ντις, στο νησί που φιλοδοξεί να πρωτοπορήσει στην ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πριν από περίπου έξι μήνες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο, ώστε «μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα γίνει ένα πρότυπο νησί για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα».

 

Με αφορμή την παράδοση από τη Volkswagen των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων για τον δήμο, το νησί θα επισκεφθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αλλά και οι Α. Σκέρτσος, Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Γεραπετρίτης, Στ. Πέτσας και Κ. Φραγκογιάννης. Μαζί τους θα βρεθεί στην Αστυπάλαια και ο CEO της VW Χέρμπερτ Ντις, ο οποίος συνεργάζεται ήδη με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη.

Παράλληλα, θα δοθούν πολύ υψηλά κίνητρα για να αποκτήσουν οι κάτοικοι του νησιού ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ θα τα χρησιμοποιούν με λογικό κόστος και οι τουρίστες.

Σημειώνεται ότι ήδη δέκα συνολικά φορτιστές έχουν εγκατασταθεί στο νησί ενώ σε ορίζοντα πενταετίας θα αντικατασταθούν οι πετρελαιογεννήτριες και το ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται από ανεμογεννήτριες.

Η Volkswagen, θα παραδώσει στις τοπικές αρχές τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα ηλεκτρικό σκούτερ, ένα για τον δήμο, ένα για το Λιμενικό, ένα για την Αστυνομία και ένα για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για τη φόρτιση των οποίων έχει εγκαταστήσει φορτιστές, μαζί με έξι ακόμη φορτιστές ελεύθερης πρόσβασης. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναμένεται να ανακοινώσει ενισχυμένα κίνητρα για την αντικατάσταση του συμβατικού στόλου αυτοκινήτων του νησιού με ηλεκτρικά αλλά και την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού που θα παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε αντικατάσταση των μονάδων της ΔΕΗ.

Η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που εφαρμόζεται για ολόκληρη τη χώρα. Με επιπλέον 3.000 ευρώ θα επιδοτείται η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου. Η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας επιδοτείται με ποσοστό 20% και έως 1.600 ευρώ, με επιπλέον 800 ευρώ για την απόσυρση, και των ταξί με 4.500 ευρώ. Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση φτάνει στο 40% και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-astypalea.gov.gr, η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία περίπου στα τέλη του Ιουνίου.

Στις 15:00, ο πρωθυπουργός  θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Χέρμπερτ Ντις και στις  16:15 θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Τέλος στις 17:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island - Progress Report, from vision to action».

Το επόμενο «πράσινο» νησί που θα αναπτυχθεί κατά το μοντέλο της Αστυπάλαιας είναι η Χάλκη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας