Μενού Ροή
Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Στο επίκεντρο οι μεγάλες ανατιμήσεις

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας θα βρεθούν για πολλοστή φορά στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι θα αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης στο άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις 21 και 22 Ιανουαρίου το οποίο θα διεξαχθεί στην Αμιέν της Γαλλίας.

Στις συναντήσεις των υπουργών των 27 κρατών μελών θα είναι παρούσα η επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, ενώ στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος που θα προηγηθεί στις 20 Ιανουαρίου θα συμμετάσχει και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans.

Η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη Γαλλία έχει δημιουργήσει συγκρατημένες προσδοκίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, πως κάτι μπορεί να αλλάξει σε ό,τι αφορά την ανάληψη κοινής δράσης σε κεντρικό επίπεδο για την προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ελληνική πρόταση

Η Ελλάδα δια του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Σκρέκα, αναμένεται να επαναφέρει τις προτάσεις της τόσο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η δεύτερη πρόταση παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η πρόταση, που συνυπογράφουν εκτός από τη Γαλλία και την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ρουμανία, προβλέπει την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος παραγωγής.

Στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου η πρόταση των πέντε υπουργών δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, με τα περισσότερα κράτη του βορρά όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία να μην συμμερίζονται την άποψη ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στον καθορισμό των τιμών στη χονδρική αγορά.

Οι συσχετισμοί

Από τότε οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αποκλιμακωθεί μερικώς, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το κόστος για μία ηλεκτρική μεγαβατώρα στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σήμερα σε 244,37 ευρώ και με τη θερμική μεγαβατώρα να ανέρχεται σε σχεδόν 80 ευρώ στο ολλανδικό σύστημα συναλλαγών φυσικού αερίου TTF.

Σύμφωνα πάντως με αξιόπιστες πηγές, στην Αμιέν δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη συλλογική ευρωπαϊκή στάση και τους συσχετισμούς μεταξύ των κρατών μελών. Όπως τονίζουν, η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στον ευρωπαϊκό κανονισμό ταξινομίας, στόχος που έχει ήδη επιτευχθεί. Στο πλευρό των Γάλλων βρίσκονται αρκετά κράτη μέλη τα οποία θέλουν να χαρακτηριστεί πράσινη η πυρηνική ενέργεια, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Σλοβακία.

Στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας θα συζητηθεί και το ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, ενώ σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα προηγηθεί, θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας