Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Συνεχίζεται το θρίλερ – Πληροφορίες ότι καταφτάνει το πρώτο πλοίο με ρωσικό LNG στην Ελλάδα

Στις 3 Οκτωβρίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δεσφα και με παραλήπτη ελληνική εταιρεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από πολλές μέρες περιπλανήσεων καταφτάνει στον τερματικό σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, το μυστηριώδες πλοίο με σημαία Λιβερίας που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες να μεταφέρει το πρώτο φορτίο με ρώσικο LNG.

Πρόκειται για το πρώτο φορτίο από το εργοστάσιο LNG της Πορτόβαγια στις ακτές της Βαλτικής της Ρωσίας, που είχε αποκαλύψει στις 9 Σεπτεμβρίου το πρακτορείο Bloomberg ότι θα κατευθυνόταν προς την Ελλάδα με άγνωστο παραλήπτη.

Η είδηση ουδέποτε διαψεύστηκε από επίσημες πηγές στην Ελλάδα. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κυρώσεις για το ρωσικό LNG στην Ευρώπη.

Το δεξαμενόπλοιο Pskov LNG που βρίσκονταν επί εβδομάδες αγκυροβολημένο στο εργοστάσιο LNG της Πορτόβαγια. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων εδώ και ορισμένες μέρες βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ φέρονταν να έχει ως προορισμό το λιμάνι Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου.

Σε ό,τι αφορά στη Ρεβυθούσα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εικόνα με βάση τις προγραμματισμένες παραδόσεις φορτίων ότι θα έρθει φορτίο ρωσικού αερίου. Μάλιστα το επόμενο φορτίο που φτάνει στην χώρα μας με το πλοίο LNG Fukurokuju της Ρουμανικής OMV Petrol SA στις 3 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι στην αγορά είναι γνωστό ότι τα φορτία LNG, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ενδέχεται να αλλάξουν πολλές φορές αγοραστή και προορισμό ανάλογα με την ελκυστικότητα του φορτίου και την τιμή του. Υπό την έννοια αυτή εάν δεν φτάσει στο προορισμό του το φορτίο, είναι δύσκολο να εικάσει κανείς τον αγοραστή.

Ο τερματικός σταθμός

Ο νέος τερματικός σταθμός, που βρίσκεται κοντά στον κλειστό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, ξεκινά εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από την απόφαση της Ρωσίας να περικόψει τις ροές προς την Ευρώπη.

Όμως, ενώ οι προμήθειες του αγωγού έχουν ουσιαστικά σταματήσει, το υπερψυγμένο καύσιμο από ένα άλλο ρωσικό εργοστάσιο LNG εξακολουθεί να καταφθάνει στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ολοκλήρωσε τις δοκιμές διάρκειας 72 ωρών στη μικρής κλίμακας εγκατάσταση στις αρχές του μήνα. Το εργοστάσιο έχει ήδη παράγει περίπου 30.000 τόνους LNG.

Επιπλέον ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής μιας πρόσθετης γραμμής στο εργοστάσιο LNG με δυναμικότητα έως και 2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και θα χρησιμοποιήσει εγχώριες τεχνολογίες και εξοπλισμό στην εγκατάσταση εάν ληφθεί η απόφαση για την κατασκευή της γραμμής.

Διαβάστε επίσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η ιστορική συμφωνία Γερμανίας – Κατάρ για την προμήθεια LNG είναι το κύριο θέμα σχολιασμού στο γερμανικό Τύπο. Μια αναφορά και στο σκάνδαλο των...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

της Αθανασίας Ακρίβου Νέα “βόμβα¨ στο εγχείρημα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην χώρα μας έριξε με δηλωσή του στο περιθώριο συνεδρίου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως ως προς το μέγεθος της αύξησης των εισαγωγών LNG για το φετινό δεκάμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού βρέθηκε η Ελλάδα...

ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ξεπερνούν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα (ορυκτό αέριο και λιγνίτης) αθροιστικά τους πρώτους...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE