Μενού Ροή
«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» εκτιμά η διαχειρίστρια εταιρεία του γαλλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

Οι κίνδυνοι διακοπών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον «πίσω μας», σύμφωνα με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE, αλλά δεν έχουν επιστρέψει όλα στην κανονικότητα, καθώς η σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας και οι απεργίες θα μπορούσαν να έχουν διαρκή αντίκτυπο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η RTE δημοσίευσε την Τετάρτη την τελευταία της έκθεση σχετικά με την κατάσταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία – τονίζοντας το γεγονός ότι οι κίνδυνοι σοβαρών διακοπών της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον ξεπεραστεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ήπιο χειμώνα που έχει βιώσει η Γαλλία μέχρι στιγμής και στην αυξημένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, μετά από μήνες συντήρησης σε μια μεγάλη μειοψηφία πυρηνικών σταθμών.

Ως εκ τούτου, το 70% της πυρηνικής παραγωγής είναι τώρα σε λειτουργία, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της RTE, δήλωσε ο επικεφαλής της RTE Thomas Veyrenc σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Μια «πολύ ικανοποιητική» κατάσταση για να βρισκόμαστε, είπε.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης μειωθεί σημαντικά από τον Νοέμβριο. Έχει μειωθεί κατά 8,5% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα της περιόδου 2014-2019 – υπολογίζοντας έτσι τις καιρικές διαφορές. Η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει επίσης μειωθεί κατά 13% από το καλοκαίρι, και ένα «έλλειμμα φυσικού αερίου είναι πλέον πολύ απίθανο» για τον φετινό χειμώνα, πρόσθεσε ο Veyrenc.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και στις κυβερνητικές εκστρατείες για να κρατηθεί υπό έλεγχο η προσωπική κατανάλωση.

Κατά συνέπεια, οι κίνδυνοι διακοπής της ηλεκτροδότησης έχουν πλέον φθάσει σε «χαμηλά» επίπεδα για τον μήνα Φεβρουάριο, υπογραμμίζει η έκθεση.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος όλων των ανησυχιών, τόνισε ο Veyrenc. Η σοβαρή πτώση των θερμοκρασιών που βίωσε η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη συντήρηση των πυρηνικών σταθμών και τους κινδύνους απεργιών, επιβάλλουν προσοχή.

Όσον αφορά τις απεργίες κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, οι οποίες ξεκινούν την Πέμπτη, δεν θα έχουν επιπτώσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ενδέχεται να καθυστερήσουν τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης, προειδοποίησε η RTE.

Τελικά, η Γαλλία δεν αναμένεται πλέον να είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τους ομολόγους της στην ΕΕ τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Είχε κερδίσει ξανά τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας της ΕΕ τον Ιανουάριο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας