Μενού Ροή
Τέλος η οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα το 2022 - Ποιοι θα ενισχύονται

Νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα εφαρμοστούν τους πρώτους μήνες του 2022, εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων στους καταναλωτές από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Τα νέα μέτρα θα απευθύνονται στα ευάλωτα νοικοκυριά και δεν θα είναι οριζόντια όπως ισχύει τώρα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις στήριξης πρέπει να στοχεύουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Αυτή τη σημαντική αλλαγή επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία θα καταλήξουν σε εισοδηματικά κριτήρια για τους πολίτες που θα λάβουν το 2022 επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πως θα χρηματοδοτηθούν

Τα νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίου για το επόμενο έτος που θα δεσμευθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως βάση για τη θέσπιση των κριτηρίων ενδέχεται να αποτελέσουν τα εισοδηματικά όρια που ισχύουν για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Στην πρώτη κατηγορία των δικαιούχων του ΚΟΤ (ΚΟΤ Α) εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ Β), εντάσσονται από μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, έως και νοικοκυριά που αποτελούνται από τέσσερα μέλη και πάνω, με ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.

Στο φυσικό αέριο

Με τις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά να παραμένουν σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να παρατείνει την έκπτωση 15% που προσφέρει από τον περασμένο Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας στους προμηθευτές της και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να διπλασιαστεί και να ισχύσει αναδρομικά από τον Δεκέμβριο, καθώς το ανοδικό ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου καταδεικνύει ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να υποχωρήσει πριν από την άνοιξη.

Επιπλέον μέτρα

Η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων στο φυσικό αέριο, τα οποία ωστόσο θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Gazprom και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η ρωσική πλευρά επιθυμεί να αλλάξει ριζικά ο τρόπος τιμολόγησης φυσικού αερίου από το 2022 και να υπολογίζεται σε ποσοστό 100% με βάση τις τιμές στο ολλανδικό hub TTF.

H ελληνική πλευρά θέλει ένα ποσοστό της τιμολόγησης να βασίζεται στην τιμή του πετρελαίου, καθώς εάν ισχύσει η επιθυμία της Gazprom τότε οι αυξήσεις θα είναι δυσβάσταχτες για καταναλωτές και προμηθευτές.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά και μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Gazporom, Αλεξέι Μίλλερ με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πρόσφατο ραντεβού στην Αγία Πετρούπολη.

Από εδώ και στο εξής, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε εμπορικό επίπεδο μεταξύ των δύο εταιρειών, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας