Μενού Ροή
Τέρνα Ενεργειακή: Οι επενδύσεις “κλειδιά” της νέας πορείας ανάπτυξης 

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων χρόνων αποδεικνύονται κομβικές για την κερδοφορία της Τέρνα Ενεργειακή με βάση τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου που δημοσίευσε η εταιρεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφεται αυξημένη παραγωγική ικανότητα των αιολικών σταθμών της, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλο αυτό το διάστημα. Όπως αναφέρεται, οι ανεμολογικές συνθήκες κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ήταν αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και σε συνδυασμό με τα σημεία που έχει αναπτύξει τα πάρκα του ο Όμιλος, οδήγησαν σε αύξηση των συντελεστών παραγωγής (load factor). Συγκεκριμένα, το load factor των έργων του ομίλου για την Ελλάδα έφτασε το 31,5% έναντι 28,6% την περασμένη χρονιά, για τη Βουλγαρία το 28,2% έναντι 25,7% και για την Πολωνία στο 27,3% έναντι 23,3%.

Έτσι, η αύξηση των εσόδων στα 448,7 εκατ. ευρώ (+81,7% από έσοδα 246,8 εκατ. έναν χρόνο πριν) οδήγησε σε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) στα 150,9 εκατ. (+42,6% έναντι των 106,1 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021), αλλά και των προσαρμοσμένων κερδών για τους μετόχους, που διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. από 43,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (+67,1%).

Με αυτή τη βάση, είναι προφανές ότι συνολικά το 2022 θα καταγράψει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2021, ενώ βέβαια οι επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η εταιρεία αναμένεται να της δώσουν ώθηση και τα επόμενα χρόνια.

Δυο εμβληματικές επενδύσεις

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλα έργα αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν το προσεχές διάστημα. Όπως επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση της εταιρείας, οι επενδύσεις του Ομίλου για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του έτους ανήλθαν σε € 180 εκ. κατευθυνόμενες στα υπό κατασκευή έργα. Σημειώνεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία έλαβε το πρώτο μέρος της επιδότησης για το έργο της Αμφιλοχίας το οποίο βρίσκεται πλέον σε φάση κατασκευής. Όσον αφορά στο έργο του Καφηρέα, οι εργασίες κατασκευής προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με αναμενόμενη ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Επίσης αναφέρεται ότι για το 9μηνο, οι υψηλοί συντελεστές απόδοσης του χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ορισμένων έργων (με δεδομένο ότι ένας αριθμός πάρκων ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία κατά το 2021) οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 14,3%, με τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας να ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ έναντι 150,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Η εγκατεστημένη ισχύς του χαρτοφυλακίου στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 895 MW, με προοπτική να ανέλθει στο 1,2 GW στις αρχές του 2023. Ο κλάδος της εμπορίας ενέργειας παρουσίασε έσοδα 230 εκατ. ευρώ, συνεπεία των συνθηκών που επικρατούν διεθνώς στις αγορές ενέργειας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας