Μενού Ροή
Τέσσερεις κινήσεις «ανάχωμα» στην ενεργειακή ακρίβεια σε πετρέλαιο - φυσικό αέριο - ρεύμα

Λίγο πριν τις γιορτές και στο φόντο της κίνησης ρεκόρ που καταγράφει με βάση την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός, η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούν στην εξειδίκευση και υλοποίηση τεσσάρων δράσεων.

Στόχος εν όψει εορτών να αποτρέψουν τα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας που απειλούν με βάση και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 30% των Ελληνικών νοικοκυριών.

1η δράση για το φυσικό αέριο – τέλη διανομής

Με βάση τροπολογία που κατατέθηκε χτες, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, δίνεται μια μικρή ανάσα στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ανέρχονται κοντά στις 500.000.

Έτσι παγώνει η καταβολή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών και δρομολογείται για το τέλος της χειμερινής περιόδου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση μειώνει κατά 10% περίπου τον λογαριασμό τους χειμερινούς μήνες και έρχεται βέβαια να προστεθεί στην ήδη ανακοινωθείσα έκπτωση 15% για τις τιμές φυσικού αερίου.

Έκπτωση που μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περάσει, όπως έχει δεσμευτεί, η ηγεσία της εταιρίας και του ΥΠΕΝ στους παρόχους και κατ΄ επέκταση στη λιανική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα τέλη διανομής η τροπολογία που κατατέθηκε  στο νομοσχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προβλέπει ότι οι προμηθευτές για να μην επιβαρυνθούν από το πάγωμα των τελών διανομής  στην οικιακή κατανάλωση, θα μπορούν  να αποπληρώσουν τις χρεώσεις δικτύου διανομής Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προς τους Διαχειριστές, σε τέσσερις ισόποσες άτοκες δόσεις.

Η πρώτη για τον λογαριασμό του Νοεμβρίου θα κατατεθεί τον Μάρτιο του 2022 και η  πρώτη για τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου τον Απρίλιο του 2022.

Οι προμηθευτές  στη συνέχεια θα περάσουν στους οικιακούς λογαριασμούς φυσικού αερίου τις «παγωμένες» χρεώσεις δικτύου διανομής των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου σε τέσσερις ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, που θα ξεκινούν αντιστοίχως με ένα μήνα καθυστέρηση, δηλαδή τον Απρίλιο, για το λογαριασμό Δεκεμβρίου κτλ.

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται κάποια βάρη στους ανοιξιάτικους και θερινούς λογαριασμούς, οπότε και οι χρεώσεις για προμήθεια αερίου είναι μικρότερες. Βέβαια δε λείπει η ανησυχία από τους προμηθευτές, καθώς το καλοκαίρι πολλοί αμελούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους καθώς μάλιστα και το φυσικό αέριο δεν αποτελεί «κρίσιμη» προμήθεια για την εποχή.

2η δράση – νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα

Χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Στο επόμενο τρίμηνο θα κάνουμε κάτι ακόμα γιατί στεκόμαστε δίπλα στα νοικοκυριά" τόνισε χαρακτηριστικά απαριθμώντας τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα στήριξης σε απάντηση της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χτες στο Ρ/Σ Παραπολιτικά τόνισε ότι:  «ναι εάν αυτή η κρίση που κατά πάσα πιθανότητα στο ενεργειακό πεδίο θα πάει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’22, η κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.»

Μάλιστα όπως είπε, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 670 εκατ. ευρώ το τελευταίο 4μηνο για τις αυξήσεις των τμών ρεύματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι υπερπλεονάσματα από τις δημοπρασίες ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και από τα περισσεύματα του ειδικού λογαριασμού που στηρίζει τις ΑΠΕ, κατευθύνονται προς τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό.

3η δράση – στήριξη παραγωγής για συγκράτηση αυξήσεων τιμών

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες επεκτείνονται τα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Ειδικότερα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Το μέτρο για τη στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, "με την τροπολογία η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας". Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών.

Το ποσό το οποίο δεν χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

4η δράση – πληρωμές πετρέλαιο θέρμανσης

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία πληρωμών για τους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης με το πρώτο «κύμα» καταβολών για τους περσινούς δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η προκαταβολή θα είναι ίση με την ενίσχυση που έλαβαν την σαιζόν 2020-2021.

Σημειώνεται ότι ήδη πάνω από 761.000 αιτήσεις έχουν υποβκληθεί στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών την αυξημένη κρατική ενίσχυση των 100 -750 ευρώ θα λάβουν συνολικά πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά για τη φετινή σεζόν.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί από 707.328 σε 1.450.000 καλύπτοντας το 80% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν τα παραπάνω μέσα για τη θέρμανσή τους (υπολογίζονται σε 1.800.000).

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος χορήγησης του επιδόματος αυξάνεται από τα 84 εκατ. ευρώ, που είχε ανέλθει για την περίοδο 2020-2021 στα 168 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο 2021-2022.

Η μεγάλη πρόσκληση

Βέβαια το ράλι των τιμών στην ενέργεια, καθώς είναι διαρκές, δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον προϋπολογισμό, που ούτως ή άλλως είναι επιβαρυμένος με ένα θηριώδες έλλειμμα άνω των 9 δισεκ. ευρώ.

Επίσης τα νοικοκυριά βιώνουν ένα κύκλο ανατιμήσεων που υπερβαίνει τα μέτρα και έτσι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναθεωρήσεων που δημιουργεί αβέβαιο σκηνικό ειδικά στο μέτωπο των δαπανών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας