Μενού Ροή
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Σκρέκα-Βεστάγκερ - Τα νέα έργα ΑΠΕ με μπαταρία 1000MW και τα φωτοβολταικά στέγης

Με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Η κα Vestager έχει στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ για μια σειρά θεμάτων, όπως τα σχήματα στήριξης για τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα πράσινα διμερή συμβόλαια και τις περιπτώσεις στρεβλώσεων ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράστηκε με θετικό τρόπο για τον μηχανισμό ανάκτησης των αυξημένων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών ο οποίος περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ που θα ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Ιουλίου.

Τα έργα ΑΠΕ

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το σχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά στην ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ με μπαταρίες, κυρίως φωτοβολταϊκών, το οποίο εφόσον ευοδωθεί θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της συνολικής πράσινης ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο και τη θάλασσα.

Το επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ αναμένεται να υποβάλει στις γενικές διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχήμα ενίσχυσης για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ με μπαταρία συνολικής ισχύος άνω των 1.000 MW.

Ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε στη Margrethe Vestager τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τονίζοντας ότι με τους ρυθμούς σύνδεσης νέων έργων ο στρατηγικός στόχος της χώρας για το 2030 να καλύπτει τουλάχιστον το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα επιτευχθεί το 2026.

Ο ΥΠΕΝ ενημέρωσε την αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Εξοικονομώ 2021» και το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με τα οποία τα νοικοκυριά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση τους λογαριασμούς τους.

Συζητήθηκε, επίσης, το φιλόδοξο σχέδιο του ΥΠΕΝ για την προώθηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες, το οποίο κατέχει περίοπτη θέση στο REPowerEU. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την κα Vestager ότι περίπου 2 GW από τον νέο χώρο που θα δημιουργηθεί στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ θα δεσμευθούν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έφτασε στην Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής, θα συναντηθεί σήμερα στις 13:00 με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας