Μενού Ροή
Τιμές ρεκόρ για τις τιμές λιθίου διεθνώς - Σε κίνδυνο οι στόχοι αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια εκτινάχθηκαν οι τιμές του λιθίου, λόγω της αύξησης στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, που εξάντλησαν τα αποθέματα του υλικού των μπαταριών στην κορυφαία χώρα από πλευράς κατανάλωσης την Κίνα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα.

"Αυτή τη στιγμή είναι πολύ απλό: η αγορά είναι τόσο σφιχτή που οι παίκτες ανταγωνίζονται έντονα για οποιαδήποτε διαθέσιμη χωρητικότητα spot", δήλωσε ο Max Deudon, έμπορος στο Transamine στη Γενεύη.

Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή λιθίου για να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες της αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων, λένε οι αναλυτές.

"Τα πράγματα θερμαίνονται και υπάρχει τεράστιο άγχος για το πού θα προέλθει η προσφορά λιθίου στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο αναλυτής της Benchmark Mineral Intelligence George Miller.

"Εάν το νέο λίθιο δεν αρχίσει να έρχεται στην αγορά, μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε τα ποσοστά παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων να περιορίζονται από την έλλειψη προμήθειας πρώτων υλών".

Οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να χρησιμοποιούν ανθρακικό λίθιο ή υδροξείδιο του λιθίου, αλλά η βιομηχανία συνήθως μιλά για όγκους ισοδυνάμου ανθρακικού λιθίου (LCE).

Εκτίναξη τιμών

Οι τιμές για το ανθρακικό λίθιο στην Κίνα αυξήθηκαν 170% μέχρι στιγμής φέτος στα 142.000 γιουάν (22.000 δολάρια) τον τόνο, τις υψηλότερες από τον Απρίλιο του 2018. Οι τιμές του σποδουμινίου, μιας πηγής λιθίου που εξορύσσεται κυρίως στην Αυστραλία, έχουν αυξηθεί 144% φέτος 990 δολάρια ο τόνος.

Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η παραγωγή ανθρακικού λιθίου τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση σε σχεδόν 20.000 τόνους, ανέφερε ο κρατικός ερευνητικός οίκος Antaike.

Η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 26,1% ή περίπου 100.000 τόνοι LCE σε συνολικά 450.000 τόνους, ανατρέποντας την αγορά σε έλλειμμα 10.000 τόνων, σύμφωνα με την Benchmark Mineral Intelligence.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 150% τους επτά μήνες έως τον Ιούλιο σε μόλις 3 εκατομμύρια μονάδες, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, με περίπου 1,3 εκατομμύρια να πωλούνται στην Κίνα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rho Motion.

Για το 2021, η Rho Motion αναμένει ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα φτάσουν τα 5,8 εκατομμύρια.

Οι υψηλότερες τιμές αύξησαν την περιουσία των ανθρακωρύχων με κέρδη στα Albemarle (ALB.N), Pilbara Minerals (PLS.AX), Ganfeng (002460.SZ) και Tianqi Lithium (002466.SZ) στα ύψη και οι τιμές των μετοχών αυξάνονται ..

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας