Μενού Ροή
Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ΡΑΕ και ενεργειακών εταιρειών - Πασχίζει να προσελκύσει επιστήμονες με μισθούς… 900 ευρώ το μήνα!

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Τις πταίει και το προσωπικό της ΡΑΕ φυλλοροεί; Για ποιο λόγο μόνιμοι με θητεία ετών αποχωρούν από την Αρχή για ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας και ευρωπαϊκούς οργανισμούς;

Και πως φαντάζεται η κυβέρνηση ότι θα μπορέσει η νέα υπερ-Αρχή να ελέγξει μια ενεργειακή αγορά, ύψους 9 δισ. ευρώ και να φέρει σε πέρας ένα πολλαπλάσιο σε σχέση με το σημερινό έργο;

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, ούτε έχουν απάντηση, με τη ΡΑΕ να εκπέμπει την εικόνα, τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όσο και εργαζομένων, ότι χωρίς αλλαγή του μισθολογικού, θα παραμείνει επόπτης της αγοράς μόνο κατ' όνομα. Το χάσμα αμοιβών και προσωπικού μεταξύ της ΡΑΕ και της ενεργειακής αγοράς είναι χαοτικό.

Ας δούμε τα νούμερα. Ένας ειδικός επιστήμονας, με 10 έτη εμπειρίας στο Δημόσιο, αμείβεται στην ΡΑΕ με 1.100 ευρώ καθαρά. Ήτοι έχει καθαρές απολαβές 13.200 ευρώ το χρόνο. Αυτά τα χρήματα απολαμβάνει σήμερα ένα σημαντικό μέρος από το επιστημονικό προσωπικό, το οποίο εργάζεται στην Αρχή.

Και πόσα προσφέρει η ΡΑΕ για να προσελκύσει έναν επιστήμονα με τα ίδια προσόντα από την αγορά εργασίας; Κρατηθείτε. Το ίδιο, άτομο, εφόσον εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και προσληφθεί στην Αρχή, θα ξεκινήσει με μισθό 870 ευρώ. Εάν έχει μεταπτυχιακό, ο μισθός του ανεβαίνει στα 930 ευρώ. Και αν έχει διδακτορικό, ο μισθός του γίνεται 1.100 ευρώ. Τι απολαβές έχει κάποιος με τα ίδια προσόντα στην αγορά ενέργειας; Τουλάχιστον διπλάσιες, χωρίς να συνυπολογίζονται τροφεία, ιδιωτική ασφάλεια, παιδικός σταθμός, μειωμένο τιμολόγιο στο ρεύμα, και τα δώρα, δηλαδή 14 μισθοί. Όσο για τα μπόνους που δίνουν οι ενεργειακές εταιρείες στα στελέχη τους είναι περισσότερα απ’ ότι το σύνολο των ετήσιων εσόδων ενός εργαζόμενου στην ΡΑΕ.

Χρειάζεται 211 άτομα, έχει 104

Αυτή είναι η μισθολογική πραγματικότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία καλείται να ελέγξει μια αγορά με καλά πληρωμένα στελέχη και πολλαπλάσιο προσωπικό. Ποιο είναι το προσωπικό της Αρχής ; Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το ενεργό προσωπικό της ΡΑΕ αριθμεί 104 άτομα. Εξ αυτών, 23 είναι ειδικοί επιστήμονες, 6 έμμισθοι δικηγόροι, 17 διοικητικό προσωπικό και 58 άτομα, το έκτακτο προσωπικό. Και πόσοι χρειάζονται για να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες της (ν. 4001/2011); Το οργανόγραμμα προβλέπει 211 θέσεις εργασίας (120 ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ΕΕΠ), 17 έμμισθοι δικηγόροι και 74 διοικητικό προσωπικό).

Την ίδια περίοδο, οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές αρχές, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της Αρχής, αυξάνουν το προσωπικό τους με ρυθμό 2%-5% ετησίως.

Τι συμβαίνει στην ενεργειακή αγορά

Ο αστερισμός στον οποίο κινείται η ΡΑΕ γίνεται ακόμη πιο κραυγαλέος, όταν όλη η ενεργειακή αγορά κινείται σε άλλη πίστα. Την ίδια στιγμή που το μισθολογικό της Αρχής, παρά τις πιέσεις του προέδρου Θ. Δαγούμα, παραμένει παγωμένο, όλες οι ενεργειακές εταιρείες με μικρή ή μεγάλη συμμετοχή του Δημοσίου έχουν πλέον ολοένα και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Στην ΔΕΗ προσλαμβάνονται ΔΕΗ Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές, Βοηθοί Διευθυντές χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ και γενικά χωρίς να υπάγονται στο πλαφόν αμοιβών. Από το 2021, οι αμοιβές για προσλήψεις στη ΔΕΗ έχουν απελευθερωθεί, ενώ οι ίδιες διευκολύνσεις ως προς την πρόσληψη στελεχών και τις αμοιβές τους ισχύουν και για τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα ίδια και στο φυσικό αέριο. Η ιδιωτικοποίηση του συστήματος και των δικτύων φυσικού αερίου, έχει συντελέσει στην κατάργηση του πλαφόν αμοιβών στον ΔΕΣΦΑ, στη ΔΕΠΑ Υποδομών και στις ΕΔΑ. Στον ΑΔΜΗΕ, παρ’ ότι το Δημόσιο συνεχίζει να συμμετέχει στο μετοχικό του κεφάλαιο, εντούτοις η ευχέρεια προσλήψεων και αμοιβών είναι μεγάλη. Τέλος, το κατατεθέν νομοσχέδιο (άρθρο 146) προβλέπει την επέκταση του καθεστώτος ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, παρόλο που επίσης ελέγχεται από το Δημόσιο.

Καμία πρόνοια στο νομοσχέδιο

Κατά την ακρόαση του Προέδρου της ΡΑΕ στη Βουλή, Θ. Δαγούμα στις 12.05.2022 για τα υπερκέρδη, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα είχαν συμφωνήσει για την ανάγκη ενίσχυσης της ΡΑΕ αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα για τη ΡΑΕ…

Και στο σχέδιο νόμου που συζητείται αυτή τη στιγμή στην Βουλή δεν υφίσταται καμία πρόνοια για την ενίσχυση της νέας Αρχής, με στελέχη που θα προσληφθούν βάσει κατάλληλου πλαισίου καθώς και τη διαμόρφωση αξιοπρεπών αποδοχών ώστε να αποτραπούν οι αθρόες αποχωρήσεις προσωπικού.

Το κράτος φαίνεται να θεωρεί ότι η προσθήκη 6 θέσεων μετακλητών υπαλλήλων (τόσο είναι το προσωπικό με το οποίο θα ενισχυθεί η νέα υπερ-Αρχή) επαρκεί για την άσκηση των αρμοδιοτήτων στους νέους κλάδους υδάτων και αποβλήτων.

Είναι προφανές ότι αν δεν ενισχυθεί το προσωπικό της ΡΑΕ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί όχι στις νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά ούτε καν στις υφιστάμενες. Το προσωπικό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κλάδος της ενέργειας θα μείνει χωρίς εποπτεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον.

Χαρακτηριστική αναφορά των ίδιων των εργαζομένων : «Ήδη ασθμαίνουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ανταποκρινόμαστε στο έργο μας, με τον τρόπο που θα θέλαμε και με τον τρόπο που χρειάζονται οι καταναλωτές και η αγορά, παρά το ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Ωστόσο, μετά την ανάθεση των νέων αρμοδιοτήτων, η κατάσταση θα αλλάξει άρδην και η ζημία θα είναι ανεπανόρθωτη για τη νέα Αρχή, τον κλάδο της ενέργειας, τους κλάδους των υδάτων και των αποβλήτων, την αγορά, τους καταναλωτές, την εθνική οικονομία. Νίπτουμε τας χείρας μας!»

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας