Μενού Ροή
Τουρκικές ελπίδες για αναθέρμανση των ενεργειακών σχέσεων με Ισραήλ - "Φαντασιώσεις" το αέριο του Λεβιάθαν μέσω Κύπρου να περάσει στην Τουρκία

Στην βελτίωση των σχέσεων, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, με την νέα πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, ελπίζει η Τουρκία, σύμφωνα με τον Oğuzhan Akyener, πρόεδρο του Τουρκικού Κέντρου Ενεργειακής Στρατηγικής & Πολιτικής Έρευνας (TESPAM). Όπως ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Anadolou, «η διοίκηση στο Ισραήλ έπρεπε να αλλάξει και έπρεπε να ληφθούν πιο λογικά και δίκαια μέτρα. Τίποτα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αλλά έχει αρχίσει να φυσάει ένας άνεμος αλλαγής. Για πιθανή "απόψυξη" των σχέσεων των δύο χωρών είχε αναφερθεί την Δευτέρα και Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν «για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας», σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής Προεδρίας.

Η Ισραηλινή πλευρά

Από Ισραηλινής πλευράς επισημάνθηκε ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν «ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι η συνεργασία είχε μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο χώρες. Ο Herzog ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα αφού εξελέγη από το Knesset, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, σε ψηφοφορία τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Fatih Dönmez ελπίζει για μια νέα εποχή στις σχέσεις με τη νέα ισραηλινή διοίκηση. «Αυτές οι κυβερνητικές αλλαγές είναι σημαντικές ευκαιρίες για την αποκατάσταση των σχέσεων που έχουν επιδεινωθεί στο παρελθόν. Θα θέλαμε να συναντηθούμε με τις παραποτάμιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε ένα συνέδριο και να συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συμφωνούμε ή διαφωνούμε », δήλωσε ο Ντόνμεζ σε συνέντευξη με τον ιδιόκτητο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Habertürk αργά τη Δευτέρα.

Το κοίτασμα Λεβιάθαν

Ο Akyener της TESPAM δήλωσε ότι η ανάπτυξη της επόμενης φάσης του γιγαντιαίου κοιτάσματος Leviathan του Ισραήλ εξαρτάται από την εξεύρεση μιας προσοδοφόρας αγοράς και συμβάλλει στο κόστος της ανάπτυξής της. Μια τέτοια αγορά μπορεί να βρεθεί στην Τουρκία, είπε, καθώς είναι η πλησιέστερη γεωγραφικά και θα είναι η πιο οικονομική, προσφέροντας δυνατότητες μεταφοράς στην Ευρώπη. Ο Akyener σημείωσε ότι είναι αμφίβολο ότι θα πραγματοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμος. Εξήγησε ότι το έργο EastMed δεν είναι αρκετά ικανό σε θέματα τεχνολογίας, νομιμότητας, ασφάλειας ή οικονομίας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όλοι οι σχετικοί πόροι φυσικού αερίου πρέπει να μεταφέρονται μέσω αγωγού, επειδή το αέριο προέρχεται από ξηρά πεδία, τα οποία δεν μπορούν να μετατραπούν σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ). «Ίσως η Τουρκία να αγοράσει όλο το αέριο. Λέμε εδώ και χρόνια ότι το έργο του αγωγού East Med δεν θα πραγματοποιηθεί. Η ΕΕ το γνώριζε επίσης αυτό », είπε.

Η τουρκική φαντασίωση

Ο Akyener πρότεινε ότι η παρουσία της Τουρκίας στο τραπέζι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων στην περιοχή. «Ένας αγωγός από το Ισραήλ στο Λίβανο και από εκεί στο κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο κομμάτι της Κύπρου και από εκεί στην Τουρκία είναι οικονομικά βιώσιμος», είπε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας